У МВС попередили про покарання за селфі у виборчій кабінці

19 березня 01:33

За фотографування бюлетеня виборцю може загрожувати до трьох років в'язниці.

 

У Міністерстві внутрішніх справ нагадують виборцям про наслідки фотографування в кабінці в ході голосування на виборах 31 березня. За словами радника голови МВС Івана Варченка, такі дії виборців будуть розцінюватися як порушення таємниці волевиявлення.

"Ми нагадуємо виборцю: ви не повинні нікому звітувати про своє волевиявлення. Більше того, ця звітність може нести ознаки кримінального злочину, оскільки виборець може нести покарання за розголошення результатів свого волевиявлення. Ви не маєте права фотографувати свій бюлетень, не маєте права демонструвати його на виборчій дільниці, тому що це порушення таємниці волевиявлення. Тобто ніяких селфі в кабінках, ніяких звітів. Стаття 159 Кримінального кодексу передбачає, що виборець, який собі це дозволить, може понести покарання до 3 років позбавлення волі", - сказав Варченко.

Раніше в МВС повідомили про те, що українців залякують ймовірними провокаціями на виборчих дільницях з метою зірвати явку. У МВС надійшло 3305 заяв з інформацією про порушення, відкрито 175 кримінальних проваджень за фактами порушень, пов'язаних з виборчим процесом, 24 особам висунуто підозру.