У міграційній службі прокоментували позбавлення Саакашвілі українського громадянства

26 липня 17:57

Екс-главу Одеської ОДА позбавили громадянства на підставі помилкових даних, зазначених в анкеті.

 

Колишній президент Грузії та екс-глава Одеської ОДА Михайло Саакашвілі втратив українське громадянство, повідомляє прес-центр Державної міграційної служби України.

Відзначається, що матеріали по Михайлу Саакашвілі були надані Генеральною прокуратурою і опрацьовані Державною міграційною службою. Потім спрямовані на розгляд Комісії з питань громадянства при Президентові України та в установленому порядку розглянуті на засіданні Комісії.

У коментарі ТСН Держміграція зазначила, що Саакашвілі позбавили громадянства на основі п. 2 ст. 19 закону "Про громадянство" – на підставі помилкових даних, зазначених в анкеті.

В документах, які заповнював екс-чиновник вказувалося, що він не перебуває під слідством в Україні або за її межами. Відомо, що на території Грузії Саакашвілі був заочно арештований, зазначили в міграційній службі.

Повідомляється, що запит до Генпрокуратури з приводу українського громадянства Саакашвілі направив депутат від РПЛ Андрій Лозовой, а прокуратура вже звернулася до служби. Таким чином, за отриманим запитом Комісією з питань громадянства було прийнято відповідне рішення.

Саакашвілі отримав громадянство України за указом президента України Петра Порошенка 30 травня 2015 року. У той же день Саакашвілі був призначений головою Одеської облдержадміністрації.

7 листопада 2016 року Міхеіл Саакашвілі оголосив, що прийняв рішення піти у відставку з посади голови Одеської обласної державної адміністрації. Говорячи про причини свого рішення, Саакашвілі виступив з критикою президента України Петра Порошенка. Президент прийняв відставку Саакашвілі 9 листопада.

У липні 2017 року Міністерство юстиції України провело реєстрацію зміни назви політичної сили "Рух нових сил" на "Рух нових сил Михайла Саакашвілі".