У Медведчука відреагували на звинувачення Луценка

28 березня 12:33

Як заявили в "Українському виборі", "репресії" щодо організації носять системний характер і обумовлені аж ніяк не справою Савченко та Рубана.

 

У громадській організації "Український вибір", яку очолює Віктор Медведчук, назвали заяви генпрокурора Юрія Луценка про діяльність організації "абсурдом і політичним замовленням", повідомляє прес-служба "Українського вибору".

Як стверджують в організації, мета заяв генпрокурора – "залякати суспільство, штучно створюючи образ ворога, збільшуючи таким чином підтримку влади; залякати тих, хто ... виступає за мирний конституційний шлях перетворень, встановлення миру у Донбасі, збереження єдності та територіальної цілісності країни".

В "Українському виборі" заявляють, що "звинувачення Луценка засновані не на фактах, а на політичному замовленні і на боротьбі з громадянським суспільством".

"Політичні репресії щодо нашого руху, активну роль в організації яких грає Юрій Луценко, носять системний характер і обумовлені аж ніяк не справою Савченко і Рубана", - йдеться в заяві.

Також в "Українському виборі" заявили про те, що в січні 2016 року Луценко висловлювався проти ідеї "народного референдуму", називаючи її "прожектом", а в липні 2016-го він звинуватив "Український вибір" у причетності до створення на місцях "територіальних громад" як антиконституційних органів влади, до яких організація "не має ніякого відношення".

Раніше Юрій Луценко повідомив про те, що слідство вже більше року вивчає антидержавну діяльність організації "Український вибір". За словами керівника ГПУ, через організацію Медведчука могла координуватися діяльність антиукраїнських осередків у деяких містах.

23 березня суд обрав народному депутату Надії Савченко запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 59 днів без можливості внесення застави.

Наперередодні Верховна Рада позбавила Савченко депутатської недоторканності, а також схвалила її затримання й арешт. Під час оголошення подання на Савченко у Раді генпрокурор Юрій Луценко натякнув, що "куководом" у цій історії може бути Віктор Медведчук.

Депутата підозрюють у підготовці теракту, державного перевороту та повалення влади. За словами Луценка, слідство має докази участі представників Російської Федерації у сприянні Савченко і голові "Офіцерського корпусу" Володимиру Рубану у підготовці ними перевороту.

Детальніше про політичні мотиви і наслідки "справи Савченко-Рубана" читайте у матеріалі Юлії Мостової "Переспрямований вибух" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".