У лютому Україна подасть до суду ООН меморандум про порушення Росією морського права

27 грудня 07:58

Відбудуться слухання щодо наявності або відсутності в арбітражу юрисдикції для розгляду цієї справи. Перший результат може бути вже у 2019 році.

 

Україна подасть у Міжнародний трибунал ООН з морського права меморандум у рамках позову про порушення Росією Конвенції ООН з морського права від 1982 року, повідомила в ефірі "5 каналу" заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

Вона наголосила на тому, що після того, як у лютому 2018 року українська сторона надасть меморандум, який містить виклад обставин, на які спирається Україна, відбудуться слухання арбітражу.

"Будуть слухання, після яких буде ухвалене рішення про наявність чи відсутність юрисдикції в арбітражу для розгляду цієї справи, тобто, перший результат може бути вже в 2019 році", – зазначила заступник міністра.

Після цього відбудуться слухання справи по суті. Орієнтовно вони можуть відбутися у 2021 році, зазначила Олена Зеркаль.

Арбітраж ООН з морського права у травні визначив графік розгляду позову України проти Росії. Тоді повідомлялося про те, що Київ має подати документи в арбітраж до 19 лютого 2018 року.

Нагадаємо, 6 березня Міжнародний суд ООН у Гаазі розпочав розгляд позову України, що вимагає притягнути до відповідальності Росію "за підтримку терористів" на сході України та за дискримінаційні дії у Криму.

19 квітня Міжнародний суд ООН в Гаазі відмовив у тимчасових заходах проти Росії за позовом України в рамках Конвенції по боротьбі з фінансуванням тероризму. У той самий час суд погодився на введення тимчасових заходів у питанні дискримінації національних меншин у Криму.

Детальніше про протистояння України і Росії у Міжнародному суді ООН читайте в статті Олени Зеркаль "Гаазький гамбіт" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".