У Луценка скаржаться на буквалізм журналістів: "список Йованович" нібито був усним

18 квiтня 13:35

Майже місяць "правильністю" перекладу інтерв'ю Луценка американському виданню у генпрокурора не переймалися.

 

Речниця генерального прокурора України Лариса Сарган стверджує, що "список недоторканних", нібито отриманий Юрієм Луценком від посла США в Україні Марі Йованович, насправді був усним.

Численні публікації у ЗМІ, в яких наголошувалося саме на "отриманні" Луценком певного списку осіб, яких не треба піддавати кримінальному переслідуванню, Сарган назвала "складнощами перекладу" й звинуватила журналістів у зайвому буквалізмі, який нібито завадив побачити суть.

"У мене достатньо складні персональні відносини із пані посол. На жаль, наші перші зустрічі (на посаді генпрокурора - ред.) почалися з того, що пані посол ОГОЛОСИЛА мені список людей, проти яких неправильно вести кримінальні переслідування. Я сказав, що це неприпустимо. Ніхто - ні президент, при всій повазі до нього, ні парламент, ні посол не зможе зупиняти мене там, де закон передбачає кримінальне переслідування...", - цитує вона скандальне інтерв'ю Луценка авторитетному американському виданню "The Hill".

Зазначимо, попри те, що українське законодавство зобов'язує генерального прокурора повідомляти правоохоронні органи про будь-яку спробу втручання у свою роботу, із відповідною заявою до них Юрій Луценко не звертався.

Показати "список Йованович" у відповідь на депутатські запити генпрокурор також відмовився, пославшись на те, що вся необхідна інформація нібито "викладена в інтерв'ю".

Попри те, що відповідне інтерв'ю з'явилося ще 20 березня та було поширене багатьма українськими ЗМІ, "правильністю" його перекладу у Луценка перейнялися лише зараз.

З 8:55.

Як відомо, 20 березня в інтерв'ю авторитетному американському виданню The Hill генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що посол США Марі Йованович нібито передавала йому список осіб, яких просила не піддавати кримінальному переслідуванню. У Державному департаменті США заяву очільника ГПУ спростували, назвавши його "відвертою вигадкою".

Народний депутат Світлана Заліщук висловила впевненість, що свою заяву Луценко не міг не погоджувати з президентом Петром Порошенком. На думку депутата, ця заява є частиною кампанії, спрямованої на дискредитацію НАБУ, а також американського посла за її різкі висловлювання про корупцію в Україні. Водночас у президентському "Блоці Петра Порошенка" дистанціювалися від заяви генпрокурора, вважаючи, що він ні з ким не радився, коли давав інтерв'ю.

Голова "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін заявив, що після демаршу Луценка Порошенко повинен звільнити його з посади генпрокурора.

Докладніше про вплив заяв Луценка на американсько-українські відносини читайте у статті Олександра Хари "Трамп, Мюллер, Луценко і всі, всі, всі..." у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".