У Лаврова відповіли Києву на слова про готовність прийняти до України області з Росії

02 грудня 11:12

Захарова натякнула на Крим.

 

Прессекретарка Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова відповіла на слова віцепрем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитра Кулеби про готовність "взяти пару російських областей" до складу України.

"Одна російська область вже була в складі України, і їй там "не сподобалося", - сказала Захарова в ефірі НСН, натякаючи на незаконно анексований Росією український Крим.

Раніше Кулеба заявив, що росіяни зробили чергову інформаційну провокацію, спрямовану проти територіальної цілісності України: так на заяви спікер Держдуми РФ В'ячеслава Володіна про те, що зі складу України нібито "можуть вийти" кілька областей.

Спікер Державної Думи Росії В'ячеслав Володін пригрозив Україні "відділенням кількох областей". Ця заява стала реакцією Володіна на зрив виступу самозваних представників окупованого Криму на форумі ООН з питань меншин у Женеві 28-29 листопада.

"Націоналізм, утиск малих народів може призвести до виходу зі складу України ряду областей. Це потрібно розуміти владі України і не допускати порушення прав і свобод етнічних груп, що проживають на території країни ", - заявив російський спікер.

У квітні 2014 року президент РФ Володимир Путін назвав Харків, Одесу, Миколаїв, Донецьк і Луганськ так званою "Новоросією", заявивши, що вони нібито "ніколи не входили до складу Україні в царські часи і були передані Україні в 20-ті роки радянським урядом". Ця заява Путіна є брехливою і антиісторичною: в Російській імперії не існувало адміністративної одиниці "Україна", і білша частина території держави була розділена на уніфіковані губернії. До того ж, згаданий Путіним Харків з 1919 по 1934 роки був столицею УСРР.