У Кремлі визначилися із впливом смерті Захарченка на Мінські угоди

03 вересня 16:03

Пєсков назвав вбивство Захарченка терористичним актом.

 

Москва не вийде з Мінських угод, незважаючи на смерть ватажка підтримуваного Росією угруповання "ДНР" Олександра Захарченка. У той же час Російській Федерації важко вести які-небудь переговори з українською стороною після смерті бойовика. Про це в понеділок, 3 вересня, повідомив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, передає РБК.

За його словами, в Москві завжди вважали, що саме Київ гальмує реалізацію мінських угод, на відміну від Росії, яка ніби-то була і залишається прихильником домовленостей. Пєсков заявив про те, що президент РФ Володимир Путін робить все можливе для того, щоб зрушити мінські угоди "з мертвої точки".

Він додав, що після "терористичного акту, який стався", складно про щось говорити з Україною. Але разом з тим, "це не означає, що Росія виходить з мінського процесу".

Зазначимо, що насправді Росія, будучи підписантом Мінських угод, не виконує положення документу. Так, наприклад, Мінські домовленості передбачають припинення вогню, надання Донбасу особливого статусу і відновлення контролю української армії над кордоном з Росією. Однак контрольовані Росією НВФ продовжують систематично та інтенсивно обстрілювати позиції ЗСУ.

Крім того, згідно з Мінським угодами, СММ ОБСЄ необхідно забезпечити ефективний моніторинг і верифікацію режиму припинення вогню, а також відведення важкого озброєння (яке також не відбулося). Але, незважаючи на це, у моніторингової місії ОБСЄ є доступ тільки до декількох сотень метрів українсько-російського кордону.

Мінськими угодами також передбачено виведення всіх іноземних збройних формувань, військової техніки, а також найманців з території України під наглядом ОБСЄ. Роззброєння всіх незаконних груп. Однак, за словами керівника Генштабу Збройних сил України Віктора Муженка, на території Донбасу знаходиться близько 32 тисяч чоловік, які входять до регулярних військових формувань РФ.

Раніше вище політичне керівництво Росії не змогло погодити єдину позицію щодо того як використовувати смерть ватажка угруповання "ДНР" Олександра Захарченка в переговорах щодо імплементації Мінських домовленостей.

У свою чергу президент Росії Володимир Путін, коментуючи ліквідацію Захарченко, який помер в результаті вибуху в одному з кафе Донецька, обійшов стороною питання впливу цієї події на подальшу долю "Мінська".

Нагадаємо, ввечері 31 серпня ватажок терористичного угруповання "ДНР" Олександр Захарченко дістав смертельні поранення під час вибуху в кафе "Сепар" на бульварі Пушкіна в тимчасово окупованому Донецьку. Він помер у лікарні. Також загинув охоронець Захарченка.

Незабаром бойовики "ДНР" повідомили про затримання групи "українських диверсантів", нібито причетних до організації вибуху.

У Службі безпеки України підтвердили смерть Захарченка, спростували інформацію про затримання "українських диверсантів" і озвучили версії мотивів вбивства ватажка "ДНР". Зокрема, вбивство внаслідок кримінальних "розборок" терористів або ліквідація російськими спецслужбами.

У МЗС РФ очікувано звинуватили Київ в усуненні бойовика, а Слідчий комітет РФ відкрив кримінальну справу за статтею "акт міжнародного тероризму".