У Кремлі стверджують, що Вишинського не можуть обміняти на Сущенка

02 листопада 12:37

Російська влада вимагає звільнення керівника "РИА Новости Украина" без "усяких обмінів".

 

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив про те, що керівник "РИА Новости Украина" Кирило Вишинський має бути звільнений, оскільки він нібито заарештований "у порушення всіх міжнародних правил" і тому не може бути обмінений на українського журналіста Романа Сущенка.

"Ми вважаємо, що Вишинський повинен бути негайно звільнений. Це не тема для якихось обмінів. Це безпосереднє порушення взагалі всіх міжнародних правил, це порушення принципу свободи преси", - відповів Пєсков на питання українського журналіста.

Прес-секретар Володимира Путіна підкреслив, що російська влада вимагає звільнення Вишинського.

У четвер Кирилу Вишинському продовжили термін утримання під вартою до 28 грудня. Херсонський міський суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення.

Нагадаємо, що 15 травня співробітники СБУ спільно з прокуратурою АР Крим повідомили про розкриття діяльності мережі медіаструктур, підконтрольних Росії. Зокрема, провели обшуки в офісі "РИА Новости Украина" і затримали керівника видання Вишинського. Йому вручили повідомлення про підозру за статтею 111 Кримінального кодексу - державна зрада.

17 травня Херсонський міськсуд обрав запобіжний захід Вишинському у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів. Згодом термін арешту продовжили.

У липні Вишинському повідомили про підозру за ч. 1 ст. 263 "незаконне придбання, зберігання вогнепальної зброї та боєприпасів".

За даними слідства, на проведення підривної діяльності проти України Вишинський отримував щомісяця 53 тисячі євро. Видання публікувало матеріали, які виправдовують анексію Криму, а також на підтримку терористичних угруповань "ДНР" і "ЛНР".