У Кремлі розповіли власну версію першої зустрічі Зеленського і Путіна

10 грудня 16:22

Зустріч у Парижі у президента РФ оцінюють як "ділову та конструктивну".

 

Зустріч президентів України та Росії віч-на-віч на нормандському саміті в Парижі була короткою, але конструктивною, заявили у Кремлі. Напередодні Володимир Зеленський і Володимир Путін вперше зустрілися особисто, перекладачі на переговорах присутні не були.

"У них була досить коротка (бесіда) після зустрічі, де сиділо багато людей з кожної сторони. Дійсно, вони залишилися віч-на-віч, але це було коротке спілкування, тому що вже далі туди президент Макрон увійшов і запросив їх на продовження нормандського формату", - цитують прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова російські ЗМІ.

За його словами, очільники держав обговорили питання двосторонніх відносин.

"Це було ділове, прагматичне спілкування, досить відкрите, де сторони прямо заявляли про свої позиції, про незгоду один з одним у цілій низці питань. Ми сподіваємося, що це стане хорошим початком для конструктивного спілкування в ім'я розв'язання тих складних проблем, які зараз стоять між Москвою і Києвом", - додав Пєсков.

Двосторонні переговори між Зеленським і Путіним почалися одразу після зустрічі чотирьох лідерів нормандського формату, але до їхньої спільної прес-конференції з лідерами Німеччини і Франції. До цього Зеленський зустрівся тет-а-тет з Ангелою Меркель і Еммануелем Макроном.

Крім лідерів України, Франції, Німеччини та Росії, у саміті взяли участь дипломатичні делегації. Українська делегація складається з 13 осіб, до неї входять співробітники Офісу президента, міністри і керівництво НАК "Нафтогаз України".

Учасники зустрічі підтримали припинення вогню, обмін у форматі "всіх на всіх" до 31 грудня, допуск Червоного Хреста до всіх утримуваних осіб, розведення військ на трьох ділянках, розширення мандата СММ ОБСЄ та продовження розмінування.

Наступна зустріч лідерів України, Франції, Німеччини і Росії запланована на березень 2020 року. За цей час політичні радники лідерів нормандської четвірки повинні узгодити кроки з імплементації політичних заходів: прийняття закону про особливий порядок самоврядування ОРДЛО на постійній основі, інкорпорації "формули Штайнмаєра" в українське законодавство та підготовки місцевих виборів.

Більше про саміт – у спецтемі DT.UA "Саміт Нормандської четвірки".