У Кремлі нібито не знають про пропозиції обміняти засуджених громадян РФ на українських політв'язнів

10 вересня 16:43

У той же час у Кремлі стверджують, що знають про бажання засуджених в Україні росіян повернутися додому.

 

В Кремлі нібито не знають про ініціативу української сторони обміняти більше 30 українських політв'язнів на росіян, які засуджені в Україні за злочини проти суверенітету держави. Про листи росіян до президента РФ Володимира Путіна з проханням обміняти їх на українців у Кремлі теж не знають. Про це заявив прес-секретар президента Російської Федерації Дмитро Пєсков, передає ТАСС.

"Я розумію, що росіяни, які засуджені і перебувають в Україні, хочуть потрапити назад на батьківщину. Але нам невідомо про готовність української сторони вжити для цього кроки", - заявив Пєсков.

За його словами, в Кремлі також нібито не знають про те, що 22 росіянина написали листи Путіну з проханням обміняти їх на утримуваних українців у Росії.

Пєсков додав, що у випадку з обміном "все залежить конкретно від того, про кого йде мова".

"Якщо мова йде про засуджених у відповідності з нашим законодавством російських громадян. Тут багато нюансів. Поки українська сторона не демонструє необхідної готовності і гнучкості", - пояснив Пєсков.

Нагадаємо, 14 серпня перший заступник спікера Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила про готовність Києва звільнити 36 росіян і помилувати десятки найманців, засуджених за участь у збройній агресії проти України, в обмін на звільнення всіх українських політв'язнів з в'язниць РФ і окупованого Криму, а також заручників, яких утримують на території ОРДЛО. Однак Київ до сих пір не отримав відповідь Москви щодо обміну більше 30 засуджених в Україні росіян на українських бранців Кремля.

У той же час уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова отримала вже 22 заяви на ім'я Путіна від ув'язнених, переважно росіян, які висловили бажання з обміну на українців-в'язнів Кремля.

Ще на початку квітня українська сторона висловила готовність обміняти 23 громадян Росії. Пізніше їх кількість було збільшено - в липні Ірина Геращенко повідомила про перспективу розгляду можливості передачі РФ ще 13 осіб, в тому числі керівника "РИА Новости-Украина" Кирила Вишинського. Але російська сторона досі не відреагувала на цю пропозицію.

Останній масштабний обмін утримуваними особами відбувся 27 грудня минулого року на КПВВ "Майорське". З полону угруповань ОРДЛО були звільнені 73 українця в обмін на 233 бойовиків, і помилуваних засуджених в Україні.