У Комітеті виборців оцінили проведення виборів до Ради

22 липня 11:21

Порушення співрозмірні з парламентськими виборами 2014 року, зазначив Олексій Кошель.

 

Голосування на позачергових виборах до Верховної Ради України загалом відповідало вимогам українського законодавства та міжнародних стандартів, заявив гендиректор організації "Комітет виборців України" (КВУ) Олексій Кошель на брифінгу.

"За оцінками КВУ вибори були проведені у відповідності з вимогами українського законодавства та міжнародних стандартів. Якщо говорити про кількість і масштаби порушень виборчого законодавства, то у нас є підстави говорити, що вони співрозмірні з попередніми парламентськими виборами 2014 року", - зазначив Кошель.

За його словами, основними проблемами цих виборів стали незаконна агітація, труднощі в роботі дільничних та окружних виборчкомів, підкуп виборців. Зокрема, підкуп залишається однією з головних проблем на виборах в Україні, цьогоріч менше його не стало, просто змінилися технології підкупу. У КВУ також вказали на зростання незаконної агітації та масштабів "чорного" піару.

З позитиву: на відміну від виборів президента України зменшилася кількість публічної демонстрації результатів волевиявлення; псування бюлетенів; менше стали підвозити виборців у порівнянні з 2014 роком; також стало менше проблем зі списками виборців.

ЦВК опрацювала вже 50,24% протоколів. Згідно з результатами, партія "Слуга народу" набирає 42,44% голосів. На другому місці "Опозиційна платформа – За життя", за яку проголосували 12,87% виборців. У трійку лідерів також потрапила "Європейська солідарність" з результатом 8,65%. За партію "Батьківщина" проголосували 8,02% українців. Політсила "Голос" отримала 6,39% голосів.

Читайте також: "Слуга народу" може сформувати у новій Раді однопартійну більшість

Нагадаємо, в Україні відбулися дострокові вибори у Верховну Раду. Центральна виборча комісія повинна оголосити результати голосування протягом 15 днів з дня волевиявлення, тобто не пізніше 5 серпня. До 10 серпня підсумки виборів оголосять офіційно.

Згідно з Конституцією, новообрана Верховна Рада повинна зібратися на своє перше засідання протягом 30 днів з моменту оприлюднення результатів виборів. Останній можливий день, коли повинен зібратися на засідання новий парламент – 9 вересня 2019 року.

Слідкуйте за перебігом подій у спецтемі "Дострокові вибори до Верховної Ради".