У Харкові зіткнулися прихильники і противники повернення проспекту імені маршала Жукова

20 травня 06:33

Акція під назвою "Ні м'яснику Жукову на карті України" відбулася біля пам'ятника маршалу в Харкові.

 

Чиє ім'я буде носити проспект в Харкові: правозахисника, відкритого критика радянського керівництва, захисника кримських татар генерала Петра Григоренка, якого влада в свій час оголосила божевільним і відступником одночасно, або маршала Жукова, на рахунку якого - незліченна безліч перемог у війні, але ціною сотень тисяч життів військових і цивільних людей, яких він холоднокровно посилав на смерть, вважаючи солдатів "витратним матеріалом", за що отримав прізвисько "м'ясник".

Проспект маршала Жукова у Харкові перейменували в рамках декомунізації, і він отримав ім'я Петра Григоренка. Але за ініціативою мера Харкова Кернеса прихильники радянського назви звернулися з петицією про повернення колишньої назви. У відповідь проукраїнськи налаштовані харків'яни пройшли маршем протесту по місту.

А 19 травня на мітинг проти повернення проспекту Петра Григоренка імені маршала СРСР Георгія Жукова прийшли прихильники старої назви, і між мітингувальниками відбулися зіткнення, повідомляє Громадське.

Акція під назвою "Ні м'яснику Жукову на карті України" відбулася біля пам'ятника маршалу СРСР. У ній взяли участь близько 200 харків'ян. Цей мітинг приурочили до Дня пам'яті жертв політичних репресій.

Учасники акції принесли з собою цеглу, щоб покласти їх у постаменту пам'ятника. Вони пояснили, що цегла символізує загиблих у боях Другої Світової війни під командуванням Жукова.

На акції харків'яни тримали в руках безліч плакатів із зображеннями маршала Жукова в образі "м'ясника", з написами "Маршалу смерті місце на цвинтарі історії" та іншими.

Учасники мітингу заявили, що виступають за демонтаж пам'ятника, але відзначили, що це треба робити на законних підставах.

На противагу учасникам акції зібралися прихильники Жукова, які намагалися не дозволити активістам покласти цеглу до пам'ятника, внаслідок чого виникли зіткнення.

Противники Жукова також роздавали перехожим листівки на яких було зазначено: "Руки Кернеса давно вже по лікоть в наших кишенях, а руки маршала Жукова, якого він так прославляє, по лікоть в крові солдатів - українських чернопиджачников, яких кидали у бій без підготовки, амуніції і зброї, тільки з цеглою в руці".

Акція завершилася запуском плакату з зображенням маршала Жукова в образі "м'ясника" до неба, прив'язаним до повітряних кульок.

Нагадаємо, 8 травня на сайті Харківської міськради були зареєстровані петиції з вимогами прибрати з центрального майдану міста волонтерський намет з меморіалом загиблим військовослужбовцям, а також повернути проспекту Петра Григоренка і станції метро "Палац Спорту", перейменованим у рамках декомунізації в 2016 році головою ОДА Ігорем Райніним, ім'я маршала Жукова.

Мер Харкова Геннадій Кернес публічно закликав підтримати ці петиції і пообіцяв зробити все для реалізації озвучених пропозицій. У рекордні терміни петиції набрали необхідні для їх розгляду п'ять тисяч голосів. Зазначимо, що на сьогоднішній день вже 22 петиції на сайті міськради набрали більше п'яти тисяч голосів, але жодну з них не було розглянуто міською владою. Петиції про знесення волонтерської намети і перейменування також реєструвалися, проте жодна з них не отримувала суттєвої підтримки.

Український інститут національної пам'яті вказав Кернесу на неприпустимість порушення законодавства і нагадав про кримінальну відповідальність за такі діяння.

11 травня Інспекція з паркування міськради винесла організаторам намету припис з вимогою демонтувати його протягом трьох днів.