У ЦВК розповіли, коли кандидати і партії можуть починати агітацію під вибори

06 червня 16:41

Припинити агітацію кандидати в депутати повинні опівночі 19 липня.

 

Центральна виборча комісія нагадала кандидатам у народні депутати Верховної Ради IX скликання правила передвиборної агітації. Зокрема, дати початку та закінчення агітації перед днем голосування на позачергових парламентських виборах.

"Партії, кандидати в депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, та кандидати в депутати, які зареєстровані в одномандатних виборчих округах, мають право розпочати свою передвиборну агітацію з наступного дня після прийняття Комісією рішення про реєстрацію їх кандидатами (ч. 1 ст. 70 ЗУ "Про вибори народних депутатів України")", - йдеться у повідомленні на сторінці Центрвиборчкому в Facebook.

Водночас припинити агітацію кандидати повинні о 24:00 19 липня, о 00:01 20 липня розпочинається "день тиші". У цей день, а також у день голосування 21 липня, ведення передвиборної агітації забороняється.

"Передвиборна агітація є одним із найбільш важливих етапів виборчого процесу. Її проведення повинно відповідати основним засадам і принципам виборів, зокрема принципу законності, політичного плюралізму, рівності прав і можливостей кандидатів, партій та інших суб'єктів процесу, публічності та відкритості, неупередженості органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування", - наголошують у комісії.

І нагадують про неприпустимість і протизаконність агітації за допомогою надання виборцям, закладам чи установам коштів, безкоштовних або пільгових товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів і лотерей.

"Передвиборна агітація, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певну партію чи кандидата або згадуванням назви партії чи імені кандидата, вважається непрямим підкупом виборців", - нагадують у ЦВК.

Безумовне дотримання положень Закону України "Про вибори народних депутатів України" є передумовою проведення вільних, чесних і прозорих виборів, зазначають у Центрвиборчкомі.

Нагадаємо, 21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових парламентських виборів на 21 липня.

24 травня в Україні стартувала передвиборча кампанія до Верховної Ради України. ЦВК відкрила номер спеціального рахунку для зарахування грошової застави кандидатів у народні депутати України та партій, які збираються балотуватися на позачергових виборах у Верховну Раду України.

Висування депутатів партіями закінчується за 40 днів до дня голосування - 10 червня, а подача документів для реєстрації завершується 20 червня. Знятися з виборів можна буде до 30 червня.