У Брюсселі жорстко розкритикували поправки до закону про е-декларації

24 березня 23:38

Єврокомісар Ган назвав внесені до закону зміни "кроком назад, а не вперед".

 

Єврокомісар з питань європейської політики сусідства і розширення Йоганнес Ган у ході зустрічі з віце-прем'єр-міністром з питань європейської інтеграції України Іванною Климпуш-Цинцадзе піддав жорсткій критиці зміни до антикорупційного законодавства, які підтримала Верховна Рада.

"Зміни до закону про е-декларування – це крок назад, а не вперед. Вони мають бути переглянуті", – написав він на своїй сторінці в Twitter увечері в п'ятницю, 24 березня.

Ган підкреслив, що громадські організації відіграють ключову роль у боротьбі з корупцією.

"Е-декларації мають бути націлені на корупцію в органах державного управління, а не перешкоджати роботі громадянського суспільства", – додав він.

Єврокомісар в цілому позитивно оцінив результати переговорів з українськими віце-прем'єром, відзначивши "хороший обмін думками", а також вказав на "вражаючі успіхи" українських реформ.

Раніше зміни до антикорупційного законодавства також розкритикував посольство США в Україні.

"Е-декларації для вищих державних чиновників – сильний крок вперед у просуванні реформ в Україні. Члени громадянського суспільства відіграють життєво важливу роль у забезпеченні прозорості. Робити їх мішенню – робити крок назад", – йдеться в повідомленні диппредставництва, опублікованому у Twitter 23 березня.

Читайте також: НАЗК повністю перевірить декларації семи народних депутатів України

Нагадаємо, що 23 березня Верховна Рада внесла зміни у ст. 3 закону "Про запобігання корупції". Президентський законопроект підтримали 268 народних депутатів.

Спочатку законопроект був направлений на звільнення солдатів і молодших офіцерів від подачі е-декларацій. Проте в ході розгляду у другому читанні законопроект були внесені суттєві правки.

Зокрема, закон зобов'язує подавати е-декларації представників антикорупційних організацій. При цьому була відхилена поправка, яка зобов'язує подавати е-декларації редакторів і засновників ЗМІ.

Крім того, від обов'язку подавати електронні декларації були звільнені депутати місцевих рад, сільські та міські голови.

Наступного дня голова антикорупційного комітету Єгор Соболєв ініціював скасування даних правок, але за проект його постанови проголосували лише 46 парламентаріїв.