У "Борисполі" затримали мера Одеси Труханова

14 лютого 10:13

Вранці у середу він повернувся в Україну з Польщі

 

Міського голову Одеси Геннадія Труханова затримали у столичному аеропорту "Бориспіль", повідомляє "Громадське".

Працівники Державної прикордонної служби України (ДПСУ) передали його детективам Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

Вранці у середу, 14 лютого, Труханов прилетів з Варшави до Києва.

"Міський голова Одеси одразу був затриманий прикордонниками і переданий співробітникам Національного антикорупційного бюро України", - зазначила журналістка "Радіо свобода" Наталія Седлецька.

У прес-службі НАБУ та Держприкордонслужби журналістам видання підтвердили затримання мера Одеси.

За даними джерела Insider, Труханов прилетів до Києва з власної ініціативи та з власної волі.

"Його "прийняли" одразу, у закритій зоні аеропорту", - розповіло журналістам джерело.

За його словами, після затримання Труханова повезли до НАБУ, де де його мають допитати. Після цього відбудеться судове засідання з обрання йому запобіжного заходу. Антикорупційні правоохоронні органи проситимуть для мера Одеси арешт з можливістю внесення застави, сума якої наразі не відома.

Читайте також: НАБУ серйозно взялося за Труханова – екс-заступник голови СБУ Трепак

Нагадаємо, 12 січня Національне антикорупційне бюро повідомило про спробу підкупу працівника депутатом Одеської обласної ради.

Депутат запропонував детективу НАБУ 500 тисяч доларів за зняття арешту з рахунків підприємства, залученого, за даними слідства, у корупційній схему із заволодіння коштами міського бюджету при купівлі нерухомості за завищеною ціною.

Під час спроби затримання підозрюваний, яким, за даними ЗМІ, є член фракції "Блоку Петра Порошенка" в Одеській облраді Олег Бабенко, втік.

У вівторок, 13 лютого, детективи НАБУ повідомили про підозру мера Одеси Геннадія Труханова та ще трьох посадових осіб Одеської мерії у справі заводу "Краян". Міського голову Одеси підозрюють у скоєнні злочину, передбаченого ч. 5 статті 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Про підозру повідомили також одного з його заступників, директора Департаменту комунальної власності Олексія Спектора та голову постійної комісії з питань комунальної власності Василя Шкрябая.

У 2016 році Одеська міська рада дала дозвіл на придбання у ТОВ "Еліт Девелопмент" нежитлових приміщень на вул. Косовська, 2-Д за 185 млн грн. Це колишня будівля збанкрутілого заводу важкого кранобудування "Краян", яке складається з двох корпусів загальною площею 14 395 кв. м. За кілька місяців до цього все майно заводу "Краян" було куплено на торгах приблизно за 11,5 мільйона гривень. За підрахунками видання "Ні корупції", дві будівлі площею 7967,1 і 6427,4 метра були продані в листопаді 2015 року приблизно за 3,8 млн гривень.

Придбання будівлі відстоював особисто мер міста Геннадій Труханов.

У грудні 2016 року в рамках розслідування цієї схеми НАБУ ініціювало арешт рахунків підприємства, бенефіціаром якого є депутат облради.

Детальніше про корупцію в Одесі читайте в матеріалі Ніни Перстньової "Хвилі навколо одеської мерії" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".