У Білорусі Шаройка звинувачують у "стеженні за військовими об'єктами Росії" на території країни

27 листопада 08:38

КДБ Білорусі заявило про те, що він повинен був збирати інформацію про Раду міністрів, МЗС Білорусі, а також посольство та військові об'єкти РФ у країні.

 

Співробітники Комітету державної безпеки Білорусі під час обшуку в квартирі власного кореспондента "Українського радіо" Павла Шаройка виявили псевдоніми ще мінімум 16 учасників "агентурної мережі", повідомляє БЕЛТА.

В ефірі телеканалу "Білорусь 1" були продемонстровані кадри оперативної зйомки місцевої держбезпеки. Так, на кадрах допиту український журналіст сам визнає, що є співробітником кадрового апарату військової розвідки. Нібито після звільнення з розвідструктури у 2009 році, за два роки його було відновлено до складу офіцерів діючого оперативного резерву. І він почав працювати під прикриттям у Білорусі на посаді звичайного кореспондента.

За даними КДБ Білорусі, на 2017 рік Шаройку і його "координатору", раднику посольства України в Білорусі Ігорю Скворцову, в якості завдання були визначені такі об'єкти, як Рада міністрів, МЗС Білорусі, посольство і військові об'єкти Росії у країні. Вони нібито повинні були протягом року вивчити ці об'єкти, створювати і розвивати знайомства в країні, починати чи продовжувати отримувати інформацію про них.

Крім того, за даними телеканалу, їм нібито було доручено зібрати та надати відомості про особливості митного режиму в країні (у частині ввезення технічних засобів електрозв'язку та електронно-обчислювальної техніки), про наявність у прикордонних районах з Україною покриття вітчизняних операторів мобільного зв'язку, розподіл радіочастотного ресурсу та стан радіолюбительства серед місцевого населення.

Як повідомлялося раніше, 17 листопада стало відомо про те, що 25 жовтня в Мінську був затриманий власний кореспондент "Українського радіо" Павло Шаройко.

Офіційний представник Комітету держбезпеки Білорусі Дмитро Побяржин 20 листопада повідомив про те, що КДБ затримав Шаройка за обвинуваченням у "створенні в республіці агентурної мережі".

За його словами, журналіст визнав, що є кадровим співробітником розвідки України, а координацію його розвідувальної діяльності нібито здійснював радник посольства України в Білорусі Ігор Скворцов, у зв'язку з чим він був оголошений персоною нон грата.

У відповідь Україна вислала працівника білоруського посольства з країни.