Турчинов і Немиря закликали ЄС заблокувати переговори з Україною через Луценка і Тимошенко

09 вересня 13:13

Незважаючи на заяви Юлії Тимошенко та Юрія Луценка про те, що європейське майбутнє України не має стати заручником несправедливого процесу над ними і що переговори про асоціацію Брюссель повинен продовжувати з Києвом до успішного їх завершення, на зустрічі учасників «Комітету опору диктатурі» (КОД) з представниками закордонного дипкорпусу колишній віце-прем'єр Григорій Немиря, а потім і Олександр Турчинов закликали європейців заблокувати переговори з Україною.

 

«Я не уявляю, як Євросоюз буде підписувати угоду з Януковичем, коли Тимошенко буде сидіти у в'язниці», - обурювався, зокрема, Г.Немиря.

Та й сама Ю.Тимошенко з наближенням вироку вже трохи змінила тональність у «європейському питанні». В опублікованій у Wall Street Journal статтi (написаної у співавторстві з тим же Г. Немирею) найзнаменитіша українська ув'язнена написала: «Ми пристрасно віримо в те, що майбутнє України разом з Євросоюзом.<...> І хоча ми не хочемо, щоб показні політичні судилища над Тимошенко і її соратниками відволікали Україна від руху по європейському шляху, слід зазначити, що ніколи раніше Євросоюз не укладав настільки далекосяжну угоду про вільну торгівлю з недемократичною державою. На жаль, саме в таку державу перетворюється Україна».

Але як раз для того, щоб повернути нашу країну в демократичне русло, європейські прихильники підписання Угоди про асоціацію з Україною закликають зробити це якомога швидше. Їхні аргументи такі. Якщо ЄС не підпише з Україною цю угоду, він втратить останні важелі впливу на українського президента. Якщо ж дати В. Януковичу можливість продемонструвати гучний успіх на європейському напрямі і дозволити йому гордо помахати європейським прапором перед виборцями, це накладе на українського лідера певні зобов'язання перед Євросоюзом, і тоді на нього легше буде впливати. У тому числі і гальмуючи ратифікацію угоди, без якої документ не може набути чинності.

А оскільки ратифікація має пройти в парламенті всіх 27 членів ЄС плюс в Європарламенті, то вимагати від В.Януковича можна буде багато чого. Адже крім економічної частини документ містить і значну політичну, щонакладає на Україну серйозні зобов'язання у сфері демократії. Підписавши цю угоду, ЄС, як там вважають, отримає можливість ефективно впливати на внутрішні процеси в Україні. У тому числі і через Європейський суд.

Крім того, вважають прихильники даного сценарію, після підписання Угоди про асоціацію з ЄС В. Януковичу вже майже неможливо буде піти на поступки і замінити європейський вибір якимось іншим.

А що стосується процесу над Ю.Тимошенко, то замість того, щоб карати за нього всю країну, можна показово покарати хоча б декілька його учасників - суддів, прокурорів, чиновників. Точкові санкції, наприклад, у вигляді заборони на в'їзд до країн ЄС окремим українським персонам досить активно обговорюються як мінімум у дипломатичному середовищі, і не можна повністю виключати, що цей захід залишиться незадіяним.

У якості «останнього європейського попередження» може бути і перенесення на кілька тижнів завершальних раундів щодо ЗВТ і угоди в цілому.

Детальніше читайте в свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Тетяни Силіної «Дорога одна, та роздоріж багато».

.