Тристоронні переговори Україна-ЄС-Росія не принесли суттєвого прогресу

18 серпня 08:20

Домовлено продовжити діалог у такому форматі, за результатами якого могли б бути представлені конкретні пропозиції на розгляд лідерів Росії, Німеччини, Франції та України.

 

Голови МЗС України, Росії та Німеччини прокоментували підсумки проведених у Берліні переговорів щодо ситуації на Донбасі.

Відразу після завершення зустрічі глава зовнішньодипломатичного відомства України Павло Клімкін залишив у Twitter наступний запис: "Немає місця компромісу там, де держава повинна перетнути свою червону лінію. Україна її не перетнула. Відчував підтримку наших партнерів".

У російському МЗС підсумки переговорів побачили так: "Міністри розглянули ситуацію в Україні у всіх її аспектах, приділивши особливу увагу завданням швидкого припинення бойових дій, забезпечення контролю на кордоні, доставки гуманітарної допомоги на Південний Схід України і створення умов для якнайшвидшого початку процесу політичного врегулювання. З усіх цих питань був досягнутий певний прогрес.

Домовлено продовжити діалог у такому форматі, за результатами якого могли б бути представлені конкретні пропозиції на розгляд лідерів Росії, Німеччини, Франції та України".

Коротку заяву для преси зробив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр. Він назвав минулу зустріч "необхідними переговорами у важкий час" і висловив надію на те, що їхнім учасникам вдалося домогтися прогресу".

"Ми домовилися, що доповімо про результати нашої зустрічі глав наших держав і урядів і потім - швидше за все, до вівторка - визначимо, яким чином продовжити нашу сьогоднішню дискусію", - сказав Штайнмайєр.

"Нашою метою залишається домогтися припинення вогню в Україні та запобігти подальшому кровопролиттю". Ця розмова в такий важкий час була необхідною. Ми стежимо за новинами сьогоднішнього вечора і знаємо, що в східній Україні дійшло до насильницьких зіткнень",- зазначив Ф.-В.Штайнмайєр.

Нагадаємо, що головною темою тристоронньої зустрічі була зупинка терористів в Донецьку і Луганську, а також звільнення льотчиці Надії Савченко та інших українських політв'язнів в Росії.

Зазначимо, що це вже другі переговори в такому форматі. Минулого разу міністри закордонних справ Росії, Німеччини, Франції та України зустрічалися в Берліні на початку липня. Тоді була вироблена спільна декларація, в якій сторони підтвердили прагнення досягти миру в Україні. !zn