Три постійних члени РБ ООН підтримують введення миротворців до ОРДЛО – Порошенко

24 сiчня 22:24

За словами президента, він піднімає питання миротворців на кожній міжнародній зустрічі.

 

Президент України Петро Порошенко заявив, що розміщення міжнародної миротворчої місії в ОРДЛО вже підтримують три постійні члени Ради Безпеки ООН – США, Британія і Франція, повідомляє прес-служба глави держави.

"На сьогоднішній день ми твердо заручилися підтримкою трьох постійних членів Ради Безпеки ООН - це Сполучені Штати Америки, Велика Британія, Франція", - розповів президент в інтерв'ю телеканалу "Україна" у четвер, 24 січня.

За словами Порошенка, він піднімає питання введення миротворців у Донбас на кожній міжнародній зустрічі, починаючи з 2015 року. Зараз Україна намагається заручитися підтримкою Китаю з цього питання.

"Ми звернулися до заступника голови КНР із проханням про підтримку і ініціатив України, і питання миротворців", - уточнив Порошенко.

Він також повідомив, що Україна вже запропонувала ряду держав взяти участь у формуванні миротворчого контингенту.

"З представниками інших країн, починаючи зі Швейцарії і закінчуючи Австрією, ми говорили про те, щоб вони внесли свій внесок у миротворців. Щоб громадяни цих країн брали участь", - уточнив президент.

"Миротворці - це врятовані життя цивільного населення Донбасу та врятовані життя українських солдатів. І те, що Путін на сьогоднішній день перешкоджає, коли Росія застосовує право вето - це просто означає одне - що вони і далі хочуть дестабілізувати ситуацію, хочуть, щоб гинули українці. Ми цього не дозволятимемо. Ми застосовуватимемо всі інструменти, які є в нашому розпорядженні для того, щоб захистити Україну, деокупувати Україну", підсумував глава держави.

Як повідомлялося, на полях Всесвітнього економічного форуму в Давосі Петро Порошенко обговорював введення миротворців до ОРДЛО з генсеком ООН Антоніу Гутерришем і федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Раніше голова ОБСЄ Мирослав Лайчак повідомив про готовність Організації підтримати розміщення миротворців ООН у ОРДЛО, надати підтримку та поділитися досвідом роботи в регіоні.

Спецпредставник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер заявляв, що США підтримують розміщення миротворчої місії в Донбасі, але без згоди РФ втілити цей задум буде неможливо.

Росія, у свою чергу, категорично не хоче пускати миротворців схід від лінії розмежування.

Докладніше про перспективи розміщення миротворчої місії ООН в Донбасі читайте у статті Сергія Рахманіна "Миротворчість і мироігрища" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".