Transparency International Україна закликає Холодницького добровільно піти у відставку

26 липня 18:25

Збереження незалежності та суспільної довіри до САП є критично важливими в процесі боротьби з корупцією в Україні, заявили в організації.

 

Антикорупційна організація "Transparency International Україна" закликає очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назара Холодницького звільнитися з органів прокуратури. Як зазначається на сайті організації, лише такий крок Холодницького зможе повернути довіру до очолюваної ним інституції та відновити активну роботу, направлену на подолання корупції в Україні.

"Керівник інституції є її лідером та обличчям, тому його заплямована репутація підриває довіру до інституції, яку він очолює. За обставин, що склалися, ТІ Україна закликає Назара Холодницького подати заяву про звільнення з посади за власним бажанням. Адже збереження незалежності та суспільної довіри до САП є критично важливими в процесі боротьби з корупцією в Україні", - говориться в повідомленні.

Сьогодні Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП) вирішила притягнути до дисциплінарної відповідальності Назара Холодницького. КДКП визначила дисциплінарне стягнення у вигляді догани, замість звільнення. Підставою для розгляду даного питання стали скарги керівництва Національного антикорупційного бюро та Генеральної прокуратури на неодноразові грубі порушення правил прокурорської етики та неналежне виконання службових обов'язків.

Нагадаємо, що 20 березня на зовнішній поверхні акваріума в робочому кабінеті голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури виявили приховані засоби прослуховування. Слідчі дії стосовно керівника САП проводило Національне антикорупційне бюро під процесуальним керівництвом ГПУ.

Директор НАБУ Артем Ситник заявив про те, що під час прослуховування кабінету Холодницького вдалося зафіксувати інформацію про тиск на певних посадових осіб для прийняття ними певних рішень. Згодом генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив про те, що в записах, зроблених у кабінеті, не виявлено підстав для притягнення його до кримінальної відповідальності, але зафіксовано дисциплінарне порушення в роботі.

30 березня Луценко і Ситник направили до КДКП скарги на Холодницького.