Трампу знову порадили запросити на наступний саміт G7 Україну, а не Росію

27 серпня 11:34

"Це жива демократія, яка бореться за виживання як суверенна держава", - зазначив Майкл Карпентер.

 

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп має запросити на наступний саміт G7 у США Україну, а не Росію, вважає колишній заступник міністра оборони, директор Аналітичного центру Байдена Майкл Карпентер. Про це він написав на своїй сторінці у Twitter.

"Як щодо запрошення України на наступну зустріч G7? Це жива демократія, яка бореться за виживання як суверенна держава. Поки ви займаєтесь цим, чому б вам не сказати президенту Путіну залишитися вдома, поки він не виведе свої війська з України", – написав Карпентер.

Нагадаємо, що перед початком саміту у Біарріці голова Європейської ради Дональд Туск порадив лідерам "Великої сімки" запросити в статусі гостя Україну, а не Росію, яка не змінила свою поведінку з моменту виключення з G8.

Як повідомлялося, лідери Франції, Німеччини, Великої Британії, Італії, Канади, Японії і США вважають за доцільне зміцнювати співробітництво з Росією, але питання її повернення у G7 є передчасним. До таких висновків лідери країн-членів G7 прийшли за підсумками обговорення "російського питання" на саміті у Біарріці.

Однак, як повідомляє The Guardian, на переговорах Трамп наполегливо стверджував, що Путін повинен бути запрошений на наступний саміт. З інших лідерів за столом, тільки Джузеппе Конте, прем'єр-міністр Італії, який йде у відставку, запропонував Трампу підтримку в цьому питанні, інші виступили проти.

Росію виключили з G8 у 2014 році через незаконну анексію Криму і розв'язування війни в Донбасі.