Тіллерсон допустив можливість врегулювання конфлікту між Україною та Росією поза "Мінськом"

14 червня 23:04

У МЗС України відреагували на заяву держсекретаря США.

 

Державний секретар США Рекс Тіллерсон заявив, що Україна та Росія можуть знайти шляхи врегулювання ситуації навколо Донбасу за допомогою укладення угоди, відмінної від Мінських домовленостей.

"Цілком ймовірно, що уряд України й уряд Росії зможуть прийти до задовільного врегулювання завдяки певній структурі, відмінній від "Мінська", але для реалізації цілей "Мінська", – припустив голова американського зовнішньополітичного відомства під час виступу в Палаті Представників Конгресу США в середу, 14 червня.

Тіллерсон вказав на необхідність дипломатичної гнучкості для реалізації завдань Мінських договореннстей, підкресливши, що йому не хочеться бути "прикутим кайданками до "Мінська", якщо виявиться, що сторони вирішать врегулювати конфлікт за допомогою іншої угоди".

Читайте також: Клімкін розповів про "цікаві рішення" щодо участі США в урегулюванні конфлікту в Донбасі

У Міністерстві закордонних справ України прокоментували цю заяву державного секретаря США Рекса Тілерсона.

"Він сказав тільки те, що не обов'язково це робити в цьому форматі. Сказав про те, що яким би не був формат, і ми про це теж говорили, - головне, щоб були досягнуті цілі "Мінська". Не обов'язково по пунктах викреслити, щоб просто був досягнутий мир. Це те, що він мав на увазі", – заявив перший заступник міністра закордонних справ україни Вадим Пристайко в коментарі УНІАН у середу, 14 червня.

Заступник голови МЗС констатував обмеженість можливостей мінського процесу для врегулювання конфлікту в Донбасі.

"Мінський формат є необхідним механізмом, але насправді його можливості обмежені, і всі це розуміють", – зазначив Пристайко.

Читайте також: Клімкін повідомив про готовність США активізувати зусилля по врегулюванню конфлікту в Донбасі

Нагадаємо, 11 травня голова МЗС України Павло Клімкін зустрівся із президентом США Дональдом Трампом і віце-президентом Майком Пенсом. Клімкін під час візиту до Вашингтону обговорював можливість залучення США до "нормандського формату".

Як повідомили джерела DT.UA в Адміністрації президента, на зустрічі з Клімкіним американці дали зрозуміти, що готові до більшого залучення в врегулювання конфлікту в Донбасі, правда, поки без озвучування конкретних пропозицій щодо форматів і механізмів.

Детальніше про візит Клімкіна до Білого дому та його результати читайте в матеріалі Тетяни Силіної "Трикутник в овальному кабінеті" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".