The Guardian: П'ять вигадок Путіна про ситуацію в Україні

05 березня 09:38

Британська Guardian навела цитати фрагментів виступу Путіна, об'єднавши їх під заголовком "П'ять вигадок Володимира, або Як Путін перекручував факти про Україну".

 

Президент РФ Володимир Путін порушив мовчання щодо кризи в Україні, виступивши на прес-конференції, під час якої, на думку журналіста The Guardian Алека Луна, спотворив низку фактів. Автор називає п'ять із них:

1. Озброєні люди, що взяли Крим під контроль, - це місцеві загони самооборони. Хоча на їхній формі не було відзнак, її російське походження легко розпізнати, пише автор. Крім того, вони були підозріло добре підготовлені. Журналісти The Guardian бачили, що військові, які захопили кримські аеродроми, їздили на автомобілях з російськими номерами.

2. Переворот здійснили сили, які користувалися підтримкою Заходу. Автор заперечує це твердження: "Хоча західні донори виділяли сотні тисяч доларів організаціям, які виступали проти режиму Віктора Януковича, немає свідчень того, що США або Великобританія здійснювали військову підготовку сил опозиції".

- У "народної самооборони" Криму, про яку заявив Путін, російська зброя і техніка

3. Протестувальників в Україні снайпери вбивали колишньої опозиції. Незважаючи на те, що як доказ цього твердження Путін посилався на "матеріали з відкритих джерел", є також відеокадри, на яких в людей стріляють снайпери у міліцейській формі, йдеться у статті.

4. Проєвропейські демонстранти розстрілювали і підпалювали представників колишньої правлячої партії. Насправді протестувальники кидали каміння та пляшки з "коктейлем Молотова" в будинок "Партії регіонів" 18 лютого, після чого розгорілася пожежа. Рятувальники вивели кілька осіб, але не змогли врятувати одного співробітника. Достовірних повідомлень про те, що когось було застрелено, не надходило.

5. Янукович є легітимним президентом України. З одного боку, російський президент погодився з тим, що вся попередня влада України була "шахраями", і визнав, що у Януковича немає влади і політичного майбутнього. З іншого боку, він стверджує, що Янукович залишається легітимним президентом, відзначає протиріччя Алек Лун. !zn

Читайте також:

Путін упевнений, що введенням військ в Україну він нічого не порушить

Путін визнав, що у Януковича не було шансів переобратися на другий термін

Путін запевняє, що Росія не розглядає питання приєднання Криму

Путін про можливе введення військ в Україну: Поки такої необхідності немає, але можливість така є