Тейлор про нормандський саміт: "США підтримують Україну"

05 грудня 11:50

За словами Тейлора, зустріч нормандської четвірки – це можливість для росіян погодитися вивести своїх бійців з України.

 

Сполучені Штати Америки підтримують Україну на нормандському саміті і переконані, що Росія повинна вивести свої війська з території Донбасу, повідомив тимчасово повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор.

"США сильно підтримують Україну в переговорах у нормандському форматі, які повинні початися в понеділок. РФ явно винна, дії РФ явно привели до початку конфлікту і війни, яка триває вже п'ятий рік", - зазначив американський дипломат.

За його словами, зустріч нормандської четвірки – це можливість для росіян погодитися вивести своїх бійців з України.

"Лідери нормандської четвірки зустрічаються вперше за три роки, і це можливість для росіян погодитися вивести своїх бійців, війська і повернути окуповану частину Донбасу Україні", - додав Тейлор.

Раніше президент Зеленський озвучив очікування від саміту нормандської четвірки.

Як повідомлялося, Київ, Берлін, Париж і Москва підтвердили участь лідерів чотирьох держав "нормандського" саміту 9 грудня в столиці Франції.

Глава МЗС України Вадим Пристайко повідомив, що робочий варіант комюніке затвердили на початку вересня. За підсумками саміту лідери чотирьох країн повинні дати позитивну оцінку розведення військ на трьох ділянках та обміну утримуваними особами, а також схвалити продовження роботи в цих напрямках. Про зміну положень або черговості пунктів Мінських домовленостей мова не йде.

Детальніше про підготовку паризького саміту нормандської четвірки читайте у статті Костянтина Єлісєєва "Паризький саміт нормандської четвірки: врятувати Україну від стратегічної помилки" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".