Тернопільська міліція відкидає звинувачення у провокації сутичок 9 травня

12 травня 11:04

У День перемоги в Тернополі міліція діяла виключно в рамках закону і забезпечила громадський порядок, - заявив сьогодні на сесії Тернопільської обласної ради заступник начальника УМВС в області Василь Облещук.

 

Саме так чиновник міліції відреагував на звинувачення «Свободи», «Нашої України», УНП у підтримці працівниками органів внутрішніх справ комуністів, які у День перемоги використовували прапори неіснуючої держави, повідомляє кореспондент ZN.UA.

Рішення про заборону використання «радянських прапорів та іншої символіки під час проведення масових заходів» Тернопільська міська рада прийняла ще 8 квітня.

А 9 травня після молебню та урочистого покладання квітів до Пагорба слави у Тернополі о 12 год покласти квіти до пам’ятного місця вирушила колона із 50 осіб. У ній було 36 прапорів КПУ(червоних і з серпом та молотом) та 4 – Союзу лівих сил. Рухалася вона в оточенні працівників міліції громадської безпеки. Депутати Тернопільської міської та обласної рад намагалися перешкодити руху колони, але були силою відсторонені міліціонерами. Наступного дня представники «Свободи» спалили червоний прапор на обкомі КПУ.

Інший погляд на цю подію висловлюють представники правих сил. «Міліція повинна була не супроводжувати колону, а припинити несанкціоновану маніфестацію комуністів, тим паче не місцевих. Майже всі вони прибули з інших областей і розмовляли по-російськи», заперечив високопоставленому міліціонерові голова Тернопільської облради, «свободівець» Олексій Кайда.

Він продемонстрував у сесійній залі відеозапис, з якого видно, що працівники міліції розштовхували депутатів, щоб дати можливість пройти колоні під червоними прапорами.