"Теорія змови" про втручання України в американські вибори продовжує розсипатися

04 грудня 06:22

Чиновник високого рангу спростував звинувачення на адресу України

 

Розслідування про можливе втручання України в президентські вибори в США все впевненіше доводить, що такого не було. Це починають розуміти навіть найстійкіші прихильники цього звинувачення.

Заступник держсекретаря США з політичних питань Девід Гейл у вівторок рішуче спростував теорію про те, що у виборах 2016 втручалася Україна, а не Росія, повідомляє Голос Америки.

Коли сенатор-демократ Роберт Менендес запитав Гейла, чи є в нього докази українського втручання, дипломат відповів: "Ні".

Негативну відповідь він дав на запитання про те, чи було російське втручання у вибори "фальсифікацією", як часто говорить президент Дональд Трамп.

"Так, за оцінками розвідувального співтовариства, російський президент Володимир Путін розпорядився вести кампанію впливу в 2016 році, націлену на наші президентські вибори", - сказав Гейл, виступаючи в сенатському Комітеті з міжнародних відносин.

За словами Гейла, у нього немає підстав сумніватися в достовірності свідчень колишньої співробітниці Ради національної безпеки Фіони Хілл, яка сказала, що теорія про українського втручання - пропаганда, поширювана Росією.

У ході липневої телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським президент Трамп домагався проведення розслідування теорії про те, що зламаний комп'ютерний сервер демократів знаходився в руках української компанії. Цю теорію озвучив особистий адвокат президента Руді Джуліані.

Трамп також хотів, щоб Зеленський анонсував розслідування стосовно колишнього віце-президента США Джо Байдена.

Держсекретар США Майк Помпео, який сам не заявляв, що вірить у теорію про українське втручання, раніше зазначив, що вважав своїм обов'язком розслідувати будь-які підозри щодо втручання у вибори. Україна наполегливо заперечує будь-яке втручання в американські вибори.

У США відразу кілька державних відомств, включаючи Пентагон опублікували спільну заяву, в якій говориться, що РФ, Китай та Іран можуть спробувати втрутитися в президентські вибори 2020 року, повідомляє прес-служба штаб-квартири Міністерства оборони США.

"Росія, Китай, Іран та інші іноземні недружні суб'єкти будуть намагатися втручатися у виборчий процес чи впливати на рішення виборців", - йдеться в заяві.

За даними уряду і американських спецслужб, втручання у вибори буде здійснюватися за допомогою різних засобів, включаючи кампанії в соціальних мережах, заходи з метою дезінформації суспільства, або здійснюючи руйнівні кібератаки на федеральну і місцеву виборчу інфраструктуру".

Президентські вибори в США пройдуть в листопаді 2020 року. До праймеріз Республіканської партії готуються три кандидати, включаючи самого Трампа. До праймеріз Демократичної партії готується 21 кандидат. Також у виборах президента США братимуть участь 8 кандидатів від Лібертаріанської партії, 7 кандидатів від Партії Зелених, 3 кандидати від партії Американської солідарності і два незалежних кандидата.

Президентські вибори в США 2020 року заплановано на 3 листопада. У них може бути обраний 46-й президент США (у випадку, якщо Дональд Трамп не буде обраний на другий термін). Згідно з Другою статтей Конституції США, для обрання президентом Сполучених Штатів Америки особа повинна бути громадянином США за народженням, не молодше 35 років, які прожили на території країни не менше 14 років.