Темна конячка і переможена Тимошенко: як західні медіа прокоментували вибори в Україні

01 квiтня 16:50

Перемога Зеленського – це не жарт, і він швидше за все зустрінеться у другому турі з Порошенком.

 

Західні медіа у своїх реакціях на попередні підсумки голосування та дані екзит-полів виборів президента України практично в один голос заявили про те, що у Володимира Зеленського немає політичного досвіду, а голосування виборців на його користь є протестним по відношенню до двох інших кандидатів – Петра Порошенка та Юлії Тимошенко.

Газета The Guardian: Кандидатура темної конячки Зеленського стала великим сюрпризом цього року. У 41-річного кандидата немає політичного досвіду і він багато в чому покладався на хвилю невдоволення Порошенком і корупцією в уряді на шляху до перемоги. Опитування показують, що українці ситі по горло після багатьох років зривів реформ, зростання витрат і війни проти підтримуваних Росією бойовиків на сході країни. Вони також хочуть нових облич - і Порошенко, і Тимошенко були в політиці протягом багатьох років.

Журнал Politico: Перемога Зеленського – це не жарт. Новачок переміг чинного президента в першому турі, що підготувало ґрунт для вирішальної перерви між першим і другим туром, який відбудеться за три тижні. Автор пише, що результат першого туру дає українцям повний вибір між поточним положенням речей і невідомістю.

Телеканал BBC: Зеленський і Порошенко виражали в основному проєвропейські погляди – і судячи з даних екзит-полів, зустрінуться у другому турі виборів. А екс-прем'єр України Юлія Тимошенко, схоже, переможена.

Телеканал Al Jazeera: Комік Зеленський зустрінеться з Порошенком у другому турі, згідно з даними екзит-полів виборів президента, що пройшли на тлі війни, що забрала життя близько 13 тисяч осіб. Кілька мільйонів з приблизно 35 мільйонів тих, що мають право голосу не змогли або не захотіли проголосувати.

Газета Le Monde: Комік і політичний новачок Зеленський переміг, незважаючи на побоювання критиків, які сумніваються в його здатності керувати країною. Кандидат переміг через свій статус новачка. Оглядачі називають це тенденцією в Україні після довгих років важких економічних труднощів і корупційних скандалів, передає видання "Інформатор".

Газета Gazeta Wyborcza: В Україні вже зараз з'являються спроби зібрати наступний Майдан. Оглядачі вважають, що зараз перед Україною стоїть невизначеність, яка може тривати досить довго.

Нагадаємо, у неділю, 31 березня, відбувся перший тур виборів президента України. Для голосування на 199 територіальних округах в Україні і 1 зарубіжному були відкриті майже 30 тисяч виборчих дільниць, явка на виборах склала 63,48%. На посаду голови держави претендували 39 кандидатів.

Згідно з підрахунками ЦВК 80% протоколів, шоумен Володимир Зеленський набрав 30.41% голосів, а чинний президент Петро Порошенко - 16.03% голосів. При цьому глава партії "Батьківщини" Юлія Тимошенко набрала 13.24% голосів.

Другий тур президентських виборів відбудеться 21 квітня. Слідкуйте за перебігом президентських виборів в Україні разом із DT.UA.