Табачник побоявся зустрітися зі своїми майбутніми підлеглими

21 грудня 12:33

Міністр освіти Дмитро Табачник не зустрівся з ректорами медичних університетів, які незабаром стануть його підлеглими.

 

Після оприлюднення розпорядження Кабміну №1191-р, згідно з яким медичні університети передаються до сфери управління Міносвіти, півмісяця знадобилося для організації робочої зустрічі у МОН, на яку прибули ректори медичних ВНЗ та директори департаментів обох міністерств.

Перший заступник міністра освіти і науки, молоді та спорту Є.Сулима відразу ж заспокоїв присутніх, що контракти з ректорами розривати не планують. Схоже, це найбільше мучило професорів та академіків, відповідь їх задовольнила, тому зайвих запитань не ставили.

Перший заступник міністра відразу ж дав перше доручення ректорам медичних ВНЗ - провести зустрічі з викладачами, студентським активом і профспілками та поінформувати про зустріч у міністерстві. Відповіді на запитання, які непокоять медичне середовище, не готові, але всі повинні знати, що МОН «не має наміру порушувати нормативно-правові акти, які діють на території України, тому передача вищих навчальних закладів медичного профілю до сфери управління Міносвіти буде здійснена відповідно до всіх норм, які існують у державі».

Перший заступник міністра охорони здоров’я Р.Моісеєнко, очевидно, передачу медичних ВНЗ вважає цілком законною й актуальною. Джерела ZN.UA в МОЗ запевняють, що вона навіть чути не хоче про проблеми, котрі виникли після розпорядження уряду. У МОЗ повторюють заяви про успішне реформування галузі, чи не щодня Р.Моісеєнко виступає на прес-конференціях та на телебаченні. Але турбує її не доля університетів, що незабаром залишаться без клінічних баз, не знають, куди і як направлятимуть інтернів, яким буде держзамовлення тощо.

Виявляється, найбільшою проблемою для нас є кір, що на нього захворіли дві чи три сотні людей. За прогнозом Р.Моісеєнко, на кінець року ця кількість може збільшитися до 500, - статистику захворювань подають, як зведення з фронтів, таку ж артпідготовку ми спостерігали, коли було оголошено пандемію свинячого грипу. Сценарій той самий - залякують ускладненнями, рекомендують усім поголовно робити щеплення. А заодно просять 130 млн. грн. із резервного фонду на закупівлю вакцини.

Хід простий, однак дієвий. Про кір пишуть, знімають телесюжети, паралельно повідомляють про наступ аж трьох вірусів грипу і знову ж таки радять вакцинацію. Все це робиться демонстративно, аби переконати, що міністерство пильнує наше здоров’я вдень і вночі - коли ж тут думати про університети?! Неспокійно чиновникам лише від одного: вказане розпорядження передбачає «скорочення граничної чисельності працівників апарату центральних органів виконавчої влади, зі сфери управління яких передано зазначені заклади та установи».

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Ольги Скрипник ті Андрія Сови «МОНстри чорної трансплантації».