Сюмар розповіла про допит у ДБР у справі про призначення Гройсмана прем'єром

15 серпня 21:58

За словами депутата, ДБР вже відвідали кілька десятків її колег по фракції.

 

Слідчі Державного бюро розслідувань допитали народного депутата Вікторію Сюмар у рамках справи про "узурпацію влади", зареєстрованої за заявою Нестора Шуфрича і Василя Німченка – депутатів, пов'язаних із Віктором Медведчуком.

"Сходила на допит до ДБР в якості свідка у справі, порушеній за заявою Шуфрича і Німченка, в якій вони звинувачують коаліцію в Раді восьмого скликання в "узурпації державної влади", - повідомила Сюмар на своїй сторінці у Facebook у четвер увечері, 15 серпня.

Політик підкреслила, що розголошувати матеріали деталі допиту не має права. Вона також дала зрозуміти, що вважає кримінальне провадження юридично безглуздим і політично мотивованим.

"Слідчі ДБР витрачають багато часу і ресурсів на допити депутатів, розслідуючи - чи "узурпували державну владу" депутати коаліції законно обраного парламенту України. Думаю, попереду ще багато дивних юридичних формулювань, які в нормальних країнах прямо називає політично мотивованими", - додала Сюмар.

Депутат повідомила, що раніше на допити у згаданій справі ходили її колеги по фракції "Народного фронту". Депутат Ганна Гопко у коментарі до посту Сюмар повідомила, що три тижні тому її теж допитували як свідка.

DT.UA вже повідомляло про звернення Василя Німченка і Нестора Шуфрича до ДБР. Парламентарі, пов'язані з Віктором Медведчуком, стверджують, що п'ятий президент України Петро Порошенко, голова Верховної Ради Андрій Парубій і прем'єр-міністр Володимир Гройсман "діючи спільно, у змові, з прямим умислом на захоплення неконституційним і незаконним способом державної влади (...) вдалися до зловживання службовим становищем і прямого порушення конституційних норм...". За твердженням заявників, Порошенко, Парубій і Гройсман нібито вчинили "злочини, що полягають у захопленні державної влади, змові з її захоплення, зловживанні владою і службовим становищем". На думку Німченка і Шуфрича, на момент призначення нового голови уряду, у Верховній Раді нібито вже була відсутня коаліція депутатських фракцій, яка, згідно з Конституцією, має виключне право висувати кандидатуру прем'єр-міністра.

Звернення надійшло до ДБР до винесення Конституційним судом рішення щодо указу Володимира Зеленського про розпуск Ради і дострокові вибори.

"Але тепер депутатське звернення стає для згаданих у ньому осіб більш небезпечним. Оскільки вердикт КС побічно підтвердив відсутність у Раді коаліції. Чому побічно? Тому що прямої відповіді в рішенні немає. КС підтвердив конституційність президентського указу, але чітко сказати - була коаліція чи ні - не зміг, точніше, не захотів", - пише Вікторія Морозова у своєму матеріалі для DT.UA.

Докладніше читайте в статті "Про неминуче" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".