Суд допитав Новицького в справі Тимошенко

27 липня 16:45

Печерський райсуд Києва допитав щодо "газової" справи Юлії Тимошенко колишнього міністра промислової політики Володимира Новицького.

 

Під час надання свідчень В. Новицький повідомив, що він був присутній на засіданні уряду, яке відбулося 19 січня 2009 року.

За його словами, Олександр Турчинов, який обіймав на той час посаду першого віце-прем'єра, наполягав на обговоренні питання про прийнятність укладення газових контрактів з Росією про постачання газу за базовою ціною 450 доларів за тисячу кубометрів.

В. Новицький повідомив, що в результаті обговорення більшість членів Кабміну визнали неприйнятними такі умови, після чого це питання було знято з порядку денного.

Крім цього, екс-міністр повідомив, що точно не пам'ятає, чи згадував А. Турчинов про те, що для продовження переговорів газових контрактів необхідне прийняття директив уряду з цього питання.

Водночас, на прохання прокурора, головуючий на засіданні суддя Родіон Кірєєв зачитав свідчення екс-міністра на стадії досудового слідства, згідно з якими В. Новицький погодився з тим, що О. Турчинов говорив вищезазначені слова.

В. Новицький додав, що вважає, що за законом не передбачене обов'язкове прийняття урядом директив для укладання газових контрактів.

Як повідомлялося, суд також допитав колишнього міністра палива та енергетики Юрія Продана в цій кримінальній справі.

Ю. Продан, відповідаючи на запитання щодо обставин укладення газових договорів, повідомив, що не був присутній на засіданні Кабміну 19 січня 2009 року і не знає, чи розглядалося питання надання директив "Нафтогазу" щодо укладання газових контрактів з Росією.

При цьому, за його словами, перебуваючи в будинку уряду Росії 19 січня 2009 року, він отримав від Ю. Тимошенко директиви "Нафтогазу" на укладення газових угод з Росією і завізував їх.

Суд також відмовився долучити до справи Ю. Тимошенко договір між "Нафтогазом" і "Укртрансгазом" про поставки технічного газу, який був підписаний у грудні 2008 року.