Суд визнав протиправним розголошення Ситником і Лещенком інформації у "справі Манафорта"

12 грудня 12:46

І вбачає у ньому "шкоду інтересам України".

 

Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправними дії директора Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артема Ситника та народного депутата Сергія Лещенка (фракція БПП) щодо розголошення інформації у "справі Манафорта", повідомляє прес-служба відомства.

"Окружним адміністративним судом міста Києва визнано протиправними дії директора НАБУ Артема Ситника щодо розголошення та розповсюдження інформації про громадянина США Пола Манафорта… щодо наявності прізвища та підписів Манафорта в списках "чорної бухгалтерії Партії регіонів", - йдеться у повідомленні.

Суд вбачає у них "втручання у виборчі процеси США 2016 року" та "шкоду інтересам України".

"Також суд визнав протиправними і дії народного депутата Сергія Лещенка щодо втручання у зовнішню політику України, що були здійснені шляхом поширення даної інформації про Пола Манафорта", - додається у повідомленні.

Ухвалення відповідного рішення у суді аргументують недоведеністю відповідачами-суб'єктами владних повноважень обставин поширення інформації, яку Бюро отримало від екс-першого заступника голови СБУ Віктора Трепака, без порушення встановлених законом обмежень.

Колишній керівник передвиборчого штабу президента США Дональда Трампа, політконсультант Пол Манафорт у Сполучених Штатах обвинувачується в банківському та податковому шахрайстві. Його справою займаються слідчі, що розслідують втручання РФ в американські вибори 2016 року. В Україні політтехнолог співпрацював з екс-президентом-втікачем Віктором Януковичем і "Партією регіонів".

Зазначимо, позивачем до Ситника та Лещенка став фігурант "бурштинової справи", народний депутат Борислав Розенблат (виключений із БПП). Із ним він звернувся до суду у жовтні минулого року.

Як повідомлялося, журналісти Associated Press знайшли докази отримання Манафортом коштів з "чорної каси Партії регіонів". Мова йде про виплати, здійснені в 2007 і 2009 роках.

21 березня 2017 року депутат Лещенко представив документи, які, за його словами, розкривають механізм отримання Полом Манафортом коштів із "чорної каси ПР". На думку Лещенка, виплати на користь Манафорта здійснювалися з використанням офшорних юрисдикцій і банків сумнівної репутації, зокрема – через фінансовий рахунок офшорної компанії в Киргизстані.

Згодом голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький заявив про те, що не бачить доказів причетності Манафорта до справи "чорної каси регіоналів". На його думку, у випадку з Манафортом було "розкручене" те, чого слідчі не довели, і ще до того, як слідство почалося.

Докладніше про загрозу розвалу справи "чорної бухгалтерії ПР" читайте у статті Віктора Трепака "Небезпечний симбіоз" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".