Суд визнав логіку України в застосуванні Конвенції щодо протидії фінансуванню тероризму – Зеркаль

19 квiтня 19:07

Міжнародний суд ООН очікує від сторін конфлікту роботи над повним виконанням "Мінська".

 

Рішення Міжнародного суду ООН, що стосується відмови у тимчасових заходах проти дій Росії за позовом України щодо фінансування тероризму в Донбасі, є для української сторони позитивним з цілого ряду аспектів, зазначила заступник міністра закордонних справ, голова української делегації в МС ООН Олена Зеркаль.

Коментуючи рішення суду в Facebook, заступник міністра зазначила його наступні особливості:

– Суд підтримав позицію України в тому, що події, які представила Україна, підпадають під дію Конвенції;

– суд підтримав позицію України щодо дотримання досудової процедури;

– суд формально визнав prima facie (попередню) юрисдикцію щодо Конвенції;

– суд визнав недостатніми докази "правдивості для застосування" (plausibility) прав.

"(параграф 75 рішення) У цій справі події, на які посилається Україна, мали наслідком смерть та травмування великої кількості цивільних. Однак, для того щоб визнати чи права, які прагне захистити Україна, є правдивими для застосування, необхідно визначити чи є достатні підстави вважати, що інші складові, зазначені у частині першій статті 2 [Конвенції], такі як намір чи усвідомлення [виконавців] та елемент мети, зазначений у частині 1 (b) статті 2 [Конвенції]. На цій стадії процедури Україна не надала Суду докази які б давали достатньо підстав вважати правдоподібним, що ці складові наявні.", – уточнила вона.

Зеркаль наголосила, що з огляду на те, що це перше рішення Суду щодо даної Конвенції, його підхід є дуже конструктивним.

"Суд визнав логіку України у підходах до застосування Конвенції щодо протидії фінансуванню тероризму; В України є достатньо розуміння які саме докази ми будемо представляти на стадії слухань по суті.", – уклала вона.

Читайте також: Суд ООН починає слухання за позовом Грузії проти РФ

Заступник Міністра також зазначила, що Суд очікує від сторін конфлікту роботи над повним виконанням "Мінська".

Раніше Міжнародний суд ООН в Гаазі відмовив у тимчасових заходах проти Росії за позовом України щодо фінансування тероризму Донбасі та порушення прав людини в анексованому Криму. Зокрема суд вирішив, що, згідно з Конвенцією щодо боротьби з фінансуванням тероризму, підстав для цього немає.

В той же час, Суд погодився на введення тимчасових заходів у питанні дискримінації національних меншин у Криму.

Нагадаємо, 6 березня Міжнародний суд ООН у Гаазі розпочав розгляд позову України, що вимагає притягнути до відповідальності Росію "за підтримку терористів" на сході України та за дискримінаційні дії в Криму.

Україна звинувачує Росію в порушенні двох конвенцій ООН, учасниками яких є обидві країни - міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму у зв'язку з підтримкою терористів в Донбасі, та міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації у зв'язку з порушенням прав та переслідування кримських татар та українців на півострові.

9 березня після завершення чотириденних слухань суд перейшов до розгляду рішення про введення тимчасових заходів проти РФ.