Суд виніс рішення щодо кандидатів у президенти з однаковими прізвищами

19 березня 13:58

Позов до Верховного суду подав уповноважений представник кандидата Юлії Тимошенко.

 

Верховний суд залишив без задоволення позов щодо встановлення у виборчих бюлетенях порядкових номерів кандидатів у президенти, повідомила прес-служба судової установи у Facebook. Відповідний позов до суду подали через наявність кандидатів із однаковими прізвищами та ініціалами.

Зазначено, що позивач звернувся до суду із позовом щодо встановлення порядкових номерів, адже у виборчому бюлетені міститиметься інформація про двох кандидатів у президенти, які мають однакове прізвище, аналогічні ініціали, посаду та місце роботи. Також в бюлетенях буде зазначена інформація про двох кандидатів із однаковими прізвищами. Це, на думку позивача, може спотворити результати виборів, адже громадяни можуть помилково проголосувати не за того кандидата.

На сайті судової влади йдеться про те, що позивачем є уповноважений представник кандидата Юлії Тимошенко Сергій Власенко, а треті особи - кандидати Ігор Шевченко, Олександр Шевченко та Юрій Тимошенко.

Представник відповідача заперечив проти задоволення позову, аргументуючи це тим, що Центральна виборча комісія вирішувала вже відповідне питання. Тоді відповідною більшістю голосів нумерацію кандидатів у президенти відхилили.

"Отже, Комісія вжила всіх необхідних і визначених законом заходів під час затвердження форми виборчого бюлетеня та використала надані повноваження у межах і в спосіб, визначені законом.
Надавши оцінку спірним правовідносинам, Верховний Суд залишив без задоволення позовні вимоги", - повідомили в суді.

При цьому у суді вважають надуманими доводи апелянта, згідно з якими, відсутність нумерації граф бюлетеня не дасть змоги виборцям зробити вільний та усвідомлений вибір, призведе до помилкового розуміння виборцями зробленого ними вибору, порушить принцип рівності та спотворить результати волевиявлення. У суді зазначили, що такі доводи є лише припущеннями позивача та не підтверджені жодними належними та допустимими доказами з посиланням на конкретні норми законодавства.

Зазначимо, що кандидатами з однаковими прізвищами та ініціалами є Тимошенко Юлія Володимирівна та Тимошенко Юрій Володимир, а з однаковими прізвищами Ігор та Олександр Шевченко.

Вибори президента України призначені на 31 березня. Свої кандидатуры для участі у виборах висунули 39 кандидатів.

Про технології організації "сіток" підкупу виборців в Україні читайте в статті Ярини Бусол "Виборчі маніпуляції і як з ними боротися" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".