Суд відхилив клопотання захисту Савченко про домашній арешт

29 серпня 23:38

Підозрювана в підготовці держперевороту депутат пробуде в ізоляторі як мінімум до 7 вересня.

 

Шевченківський районний суд у середу, 29 серпня, з третьої спроби розглянув клопотання захисту позафракційного народного депутата Надії Савченко, яку підозрюють у підготовці державного перевороту. Захист наполягав на звільнення підозрюваної з-під варти і взяття її під домашній арешт, однак суд залишив клопотання без задоволення, передає Zik.

Перед винесенням рішення суддя провів у нарадчій кімнаті близько півгодини.

Адвокати Савченко засумнівалися в обгрунтованості оголошеної їй підозри. Прокурори, у свою чергу, стверджували, що на волі підозрювана зможе впливати на свідків або переховуватися від слідства.

Савченко заявила, що, перебуваючи в ізоляторі, не може виконувати свої депутатські обов'язки, а також висловила впевненість, що "влада її боїться".

Термін тримання Савченко під вартою закінчується 7 вересня.

Як повідомлялося, 23 березня суд обрав Надії Савченко запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 59 днів без можливості внесення застави.

Наперередодні Верховна Рада позбавила Надію Савченко депутатської недоторканності, а також схвалила її затримання й арешт. Під час оголошення подання на Савченко у Раді генпрокурор Юрій Луценко натякнув, що "ляльководом" у цій справы може бути Віктор Медведчук.

Депутата підозрюють у підготовці теракту, державного перевороту та повалення влади. За словами Луценка, слідство має докази участі представників Російської Федерації у сприянні Савченко і голові "Офіцерського корпусу" Володимиру Рубануу підготовці ними перевороту.

У разі доказів інкримінованої провини Надії Савченко загрожує 15 років ув'язнення або довічне ув'язнення з конфіскацією майна.

Савченко під час судового засідання оголосила голодування.

Детальніше про політичні мотиви і наслідки "справи Савченко-Рубана" читайте у матеріалі Юлії Мостової "Переспрямований вибух" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".