Суд скасував особисту поруку Коломойського за боргами рефінансування "Приватбанку"

21 квiтня 00:30

НБУ має намір оскаржити рішення в апеляційній інстанції. Це вже третє рішення суду по справі "Привату", винесене не на користь держави, починаючи з 18 квітня.

 

Печерський районний суд Києва 20 квітня прийняв рішення про визнання недійсним договору про особисту поруку олігарха Ігоря Коломойського за кредитами рефінансування, які були видані "Приватбанку" до націоналізації державою, інформує прес-служба Національного банку України у своєму Facebook.

"У 2015 році Коломойський, будучи співвласником "Приватбанку", уклав з Національним банком договори особистої поруки щодо погащення п'яти кредитів рефінансування Приватбанку, отриманих за період 2008-2014 роки. Фактично, він взяв на себе особисті зобов'язання по погашенню заборгованості банку перед НБУ, яка на сьогодні становить 9,2 млрд грн", – йдеться в повідомленні НБУ.

У вересні 2017 року, після націоналізації "Приватбанку", Коломойський звернувся до суду з вимогою визнати поруку недійсною. Суд його позов задовольнив, однак НБУ має намір оскаржити рішення в апеляційній інстанції.

Окремо Нацбанк вказує на дивну негативну тенденцію у справах з "ПриватБанку" – за останні кілька днів це третє рішення щодо "Привату", винесене не на користь держави.

"Чергове рішення суду створює правову невизначеність, а отже, і потенційні ризики для фінансової стабільності в Україні в майбутньому. Це рішення суду також ускладнює захист інтересів держави в судових процесах в інших юрисдикціях по відшкодуванню збитків, завданих банку та державі колишніми власниками Приватбанку", - заявив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту Національного банку україни Віктор Григорчук.

Окружний адміністративний суд Києва у четвер, 18 квітня, задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку і Кабінету Міністрів про неправомірності націоналізації "Приватбанку". скасував рішення НБУ про перелік пов'язаних з "Приватбанком" осіб, на підставі якого приймалося рішення про нацонализации.

Президент Петро Порошенко заявив, що претензії бізнесмена Ігоря Коломойського на "Приватбанк" є загрозою мільйонам вкладників цього банку і ризиком дефолту та економічної кризи в Україні. Увечері 18 квітня глава держави скликав нараду РНБО і доручив ГПУ та СБУ оцінити дії суддів на предмет складу злочину в їх діях.

У свою чергу прем'єр-міністр України Володимир Гройсман зазначив, що підтримує позицію НБУ і Міністерства фінансів, які збираються оскаржити рішення суду про скасування націоналізації "Приватбанку".

У НБУ також заявили про неможливості повернення "Приватбанку" колишнім власникам.

Посольства США і ЄС нагадали, що міжнародні партнери підтримали націоналізацію "Приватбанку", запевнивши, що продовжують підтримувати діяльність Мінфіну і Нацбанку України.

21 грудня 2016 року "Приватбанк" перейшов у державну власність. Держава отримала 100% в його капіталі, фінустанова було докапитализировано на суму 116,8 млрд грн. В кінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ та висновку незалежного аудитора - компанії EY.

Як пише для ZN.UA Енгін Акчакоча, глава наглядової ради Приватбанку, сьогодні ПриватБанк один з кращих прикладів успіху реформ в державному секторі в Україні.