Суд повернув ЦПК скаргу на закриття справи "рюкзаків Авакова"

30 серпня 14:51

Юрист організації вважає, що законних підстав для повернення скарги у суду не було.

 

Суддя Солом'янського райсуду Києва Вадим Сенін повернув "Центру протидії корупції" (ЦПК) скаргу на закриття справи "рюкзаків Авакова". Як повідомляється на сайті ЦПК, тексту судового рішення, винесеного ще 22 серпня, активісти досі не отримали, з невідомих причин воно досі не оприлюднене в реєстрі судових рішень.

Юрист Центру Віталій Цокур вважає, що законних підстав для повернення скарги у суду не було. Громадська організація є заявником у справі, відповідно має право на оскарження її закриття.

"Ми переконані, що рішення Солом‘янського суду є виключно політичним актом кругової поруки, яке ставить під загрозу можливість реанімування цього провадження", - каже голова правління ЦПК Віталій Шабунін. За його словами, це вже третя невдала спроба в законний спосіб поновити розслідування у справі, де фігурує син міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Зазначається, що про відповідне рішення громадська організація дізналася випадково. "ЦПК обов'язково оскаржуватиме рішення суду в апеляційному порядку. Але без повного тексту ухвали це неможливо", - пояснює Цокур.

На його думку, зволікання із публікацією повного тексту рішення та його направлення до ЦПК робиться для того, щоб Спеціалізована антикорупційна прокуратура встигла передати справу "рюкзаків" до суду без головного підозрюваного - Олександра Авакова.

"Якщо це станеться, зібрані детективами НАБУ докази його винуватості будуть знищені, адже опиняться поза межами справи", - зазначив юрист.

Як повідомлялося, 12 липня старший групи прокурорів САП закрив справу "рюкзаків Авакова" проти сина та екс-заступника міністра внутрішніх справ. Єдиним підозрюваним у ній залишився підприємець Володимир Литвин.

17 серпня ЦПК подав до Солом'янського суду скаргу на постанову прокурора САП Василя Кричуна про закриття кримінального провадження відносно Олександра Авакова та Сергія Чеботаря.

Нагадаємо, 31 жовтня 2017 року в рамках розслідування справи про так звані "рюкзаки Авакова" були затримані син голови МВС Олександр Аваков, екс-заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Чеботар, а також підприємець Володимир Литвин.

Наступного дня суд відпустив усіх трьох підозрюваних під особисте зобов'язання, а Авакова-молодшого – зобов'язав носити електронний браслет. У грудні Солом'янський райсуд Києва повернув йому закордонного паспорта і дозволив зняти зелектронний браслет. САП тоді оскаржила рішення суду.

Детальніше про політичне підґрунтя справи "рюкзаків Авакова" читайте в матеріалі Юлії Мостової "Рюкзаки з подвійним дном" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".