Столтенберг висловив надію на продовження співробітництва України з НАТО при президенті Зеленському

22 квiтня 01:22

Генсек НАТО назвав Україну важливим партнером Альянсу.

 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг привітав Володимира Зеленського із перемогою на виборах президента України і висловив сподівання, що він продовжить курс на зміцнення співпраці з Альянсом. Столтенберг підкреслив, що Україна є важливим партнером НАТО.

"Вітаю Володимира Зеленського з перемогою на президентських виборах в Україні. Україна - це значущий партнер НАТО, тому ми розраховуємо на продовження співпраці з нею", - написав генсек на своїй сторінці у Twitter ввечері в неділю, 21 квітня.

У ході передвиборної кампанії Зеленський заявив, що підтримує співпрацю з НАТО, але питання членства України в Альянсі вважає за необхідне винести на референдум.

21 лютого вступили в силу зміни до Конституції щодо стратегічного курсу України на набуття повноправного членства в НАТО та ЄС.

У лютому Верховна Рада звернулася до держав-членів НАТО із закликом підтримати наміри України отримати членство в Альянсі і на саміті НАТО в Лондоні в грудні 2019 року розпочати формальний діалог про надання ПДЧ.

21 квітня в Україні відбувся другий тур виборів президента України. За даними екзит-полів, вибори з істотним відривом виграв Володимир Зеленський. Президент Петро Порошенко привітав Зеленського з перемогою, а також пообіцяв не йти з політики і захищати національні інтереси України та досягнення його команди за п'ять років президентського терміну.

Слідом за чинним президентом Зеленського привітав прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Він також подякував Порошенку за досягнення на посту глави держави.

Зеленського також привітали президент Польщі Анджей Дуда, президент Франції Емманюель Макрон і президент США Дональд Трамп. У свою чергу, в посольстві США висловили надію, що Зеленський продовжить у відносинах з Вашингтоном курс, обраний його попередником Петром Порошенком.

DT.UA веде онлайн-трансляцію другого туру президентських виборів. Детальніше про президентську кампанію читайте в спецтемі DT.UA "Вибори-2019".