Стефанчук прокоментував можливі зміни в Кабміні

29 лютого 02:13

Свої припущення перший заступник голови Верховної Ради назвав "фантазіями".

 

Перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук прокоментував активно обговорювану новину про можливу відставку прем'єр-міністра Олексія Гончарука та інші зміни в Кабміні.

Відповідаючи на питання про незадоволення роботою уряду, яку він висловив як член парламенту, Стефанчук зазначив, що його широко розтиражовані слова слова виправдані: не можуть усі бути всім задоволені - це була б аномалія, а не демократичний підхід.

Парламент готовий збиратися вночі на позачергові засідання для вирішення нагальних проблем суспільства. Про це заявив перший заступник голови ВР Руслан Стефанчук в ефірі радіо Новое время.
"Думка про те, що парламент заблокований на місяці, вона не зовсім відповідає дійсності. Тому що регламент ВР передбачає можливість проведення позачергових засідань ВР. Для цього потрібно за три дні до цього засідання подати ініціативу", - підкреслив Стефанчук.
За його словами, особливість цього засідання: відразу повідомляється порядок денний, який на ньому буде розглядатися.
"Абсолютно проблем не буде - за три дні ініціатива, і я думаю, що парламент знайде можливість. А тим більше, наш парламент може працювати і вночі. Ми можемо працювати і вночі, щоб вирішити будь-яку нагальну потребу, яка буде в суспільстві", - сказав Стефанчук.
Він також повідомив, що в Раді мають намір посилити соціальний та економічний напрямки в Кабінеті міністрів новими кадрами, проте про повну ротацію уряду не йдеться.
"Мова передовсім може йти про точкові зміни, тому що ми бачимо, що деякі напрямки вимагають певних підсилень. Ми не повинні забувати, що є певні інформаційні атаки на уряд. Безумовно, ми повинні посилити деякі напрямки, зокрема цей напрямок - соціальний, економічний", - заявив Стефанчук.
Разом з тим, він зазначив, що про повну зміну уряду поки не йдеться.
"Уряд має річний імунітет. Тому тільки в разі, але я фантазую, якщо уряд напише заяву про відмову, тоді тільки може бути розглянуто", - сказав політик.
Тим часом, згідно із законом, відставка Прем'єр-міністра України має наслідком зовсім не "точкові зміни", а відставку всього Кабміну. Як це буде відбуватися - стане зрозуміло з подальших дій глави держави та парламенту, а також Кабміну.

Раніше повідомлялося, що Зеленський скликав позачергове засідання Ради. Президент попросив парламент розглянути кілька проектів законів та про Кабмін. Також він просить заслухати звіт про діяльність правоохоронних органів.

За даними ZN.UA, на позачерговому засіданні Верховної Ради одним з 5 питань буде кадрове, однак остаточних рішень по заміні міністрів і прем'єра зараз немає.

Основною робочою версією є подання про зняття прем'єр-міністра Гончарука у середу, 4 березня, і призначення в. о. Дениса Шмигаля.

Зазначимо, згідно ст. 43 Закону про Кабінет Міністрів України, в.о. прем'єр-міністра не матиме права вносити на затвердження кандидатури нових міністрів. Таким чином, щонайменше виглядатиме дивним той факт, якщо перед відставкою кадрові зміни здійснить діючий прем'єр-міністр Гончарук.

Денис Шмигаль з серпня 2019 - по лютий 2020 був призначений головою Івано-Франківської обласної державної адміністрації. 4 лютого 2020 призначений на посаду Віце-прем'єр-міністра України - Міністра розвитку громад і територій України.