США відкинули звинувачення Табачника в "дебілізації" української освіти

01 червня 17:21

США заперечують своє втручання у політику голови Міносвіти Дмитра Табачника щодо участі вищих навчальних закладів у відборі студентів. Про це йдеться у повідомленні посольства США в Україні.

 

"Ми не виступали за те, щоб зовнішнє незалежне тестування було єдиним критерієм, а також не коментували нову позицію міністра щодо ролі самих університетів у процесі набору", - сказано у повідомленні.

Згідно з повідомленням, США підтримували принцип, який передбачає, що вступ на 75% має залежати від результату тестів і на 25% - від балів атестату середньої школи.

У ньому також наголошується, що США пишаються підтримкою, яку вони надають Україні в освітній сфері і висловлюють готовність співпрацювати з урядом України у цій галузі і надалі.

Згідно з повідомленням, заяви, зроблені Д.Табачником під час інтерв'ю на радіостанції "Эхо Москвы" є неточними.

Раніше Д.Табачник заявив, що посол США в Україні Джон Теффт виступає за відсторонення університетів від відбору студентів, щоб уникнути корупції.

"У мене практично щомісяця буває американський посол. Він дуже збуджений, схвильований тим, що Україна намагається вийти на світовий досвід вступу до університету...Так ось я йому кажу, що в Америці з декількох тисяч університетів немає жодного - Прінстон, Йєль, Гарвард, Джорджтаун, - де б університет було відсторонено від відбору абітурієнтів. Чому ж ви, пане посол, намагаєтеся дебілізувати український, російський, білоруський et cetera університет?", - сказав Д.Табачник.

На думку міністра, при вступі необхідно враховувати три фактори - результати зовнішнього незалежного тестування, накопичувальний бал атестату і бал університету.