США побоюються, що Каддафі може застосувати хімічну зброю

24 лютого 09:12

Уряд Каддафі не знищив значні запаси іприту та інших бойових отруйних речовин, пише The Wall Street Journal.

 

У зв'язку з цим Вашингтон стурбований їхньою подальшою долею і боїться їхнього застосування в ситуації, коли Лівія все глибше занурюється в хаос, відзначає журналіст Джей Соломон.

«За словами представників США, Тріполі також має в своєму розпорядженні застарілі ракети Scud B, 1 тисячу тонн жовтого кеку (напівзбагаченої уранової руди) і величезні арсенали звичайних озброєнь, які Каддафі в минулому переправляв бойовикам, що діють у країнах типу Судану і Чаду», - йдеться у статті .

Якесь неназване джерело в адміністрації США вказало, що ірраціональність Каддафі, безумовно, викликає занепокоєння. «Але ми поки не спостерігали з його боку спроб застосувати іприт або хімічну зброю» під час заворушень, додав він.

У 2003 році, після повалення Саддама Хусейна, адміністрація Буша домовилася з Тріполі, що в обмін на нормалізацію дипломатичних відносин Лівія припинить розробки зброї масового ураження, нагадує видання. Незабаром уряд Каддафі передав США ключові елементи ядерної програми, знищив ракети великої дальності та 3 тисячі авіабомб, призначених для застосування хімічної зброї. Однак, за словами представників адміністрації США, програма ліквідації хімзброї сповільнилася через розбрат між Вашингтоном і Тріполі з питань фінансування та логістики.

За даними Організації із заборони хімічної зброї, у Лівії залишається 9,5 тонн іприту, які наказано знищити до травня нинішнього року. З 1300 тонн речовин-попередників, які можна переробити в хімічну зброю, залишилося більше половини. У Вашингтоні висловлюють тривогу щодо збереження цих речовин і не виключають можливості, що Каддафі спробує їх застосувати.

За матеріалами The Wall Street Journal, Inopressa.ru