США дають гроші для захисту блогерів у всьому світі

16 лютого 04:00

Збереження всесвітньої свободи інтернету й надалі буде пріоритним для США. Крім того, буде підвищено рівень державного захисту інтернет-активістів і блогерів, на яких тисне влада. Про це у вівторок, 15 лютого, сказала в щорічному зверненні про свободу інтернету держсекретар Хілларі Клінтон.

 

«Доступ до інтернету - невід'ємне право людини. Він повинен бути вільним і відкритим, люди повинні самі вирішувати, яку інформацію звідти брати і якою інформацією обмінюватися. Свободу зібрань, висловлювань і свободу користуватися онлайн-мережами я б загалом охарактеризувала як свободу спілкування. США підтримують і просуватимуть цю свободу скрізь, а також закликають всі країни наслідувати наш приклад», - заявила Хілларі Клінтон.

Вона нагадала, що саме інтернет став одним з ключових інструментів у Єгипті, де президент Хосні Мубарак під тиском масових демонстрацій і акцій протесту все ж пішов у відставку.

«Як тільки там відновили доступ до інтернету, весь Єгипет оразу ж вийшов онлайн. Люди узгоджували дії через електронну пошту, важливу роль відіграли соціальні мережі - Facebook і Twitter», - сказала держсекретар.

Також політик підкреслила, що в 2011 році уряд США набагато активніше захищатиме інтернет-активістів і блогерів, на яких тисне влада. Для досягнення цієї мети передбачено виділити 25 мільйонів доларів. Держсекретар не уточнила, як саме витрачатимуть ці гроші, зазначивши лише, що вони допоможуть «обійти обмеження, встановлені подібно до Великої китайської стіни, в Ірані, Сирії, В'єтнамі й М'янмі, точнісінько так само як нещодавно в Єгипті».

«Наступного тижня держдепартамент запускає твіттер-канали арабською та перською мовами для того, щоб підтримувати постійний зв'язок з арабськими країнами й Іраном та розширити присутність ресурсів, що розповідають про права і свободи людини. Також ми відкриємо акаунти для Китаю, Індії й Росії рідними мовами громадян цих країн», - запевнила Клінтон.

Вона попередила тих лідерів, які намагаються штучно захистити людей від інтернету і гальмують його розвиток, що ті ризикують опинитися в самоізоляції і, в кінцевому підсумку, все одно опиняться перед вибором: поглиблювати цю самоізоляцію і платити за неї ціну, що все зростатиме, або послабити контроль над інтернет-простором.

Теперішній виступ Клінтон з питань свободи в інтернеті став другим. Минулого року держсекретар виступила з аналогічною промовою, вперше офіційно проголосивши інтернет новим інструментом просування демократії.

За матеріалами РИА Новости