США зацікавлені в пропозиції Зеленського розширити "нормандський формат"

15 серпня 11:58

Зеленський висловив ідею про розширення "нормандського формату" за рахунок Великої Британії та США.

 

Американська сторона вважає цікавою пропозицією розширити "нормандський формат" за рахунок США або Великої Британії і розглядає таку можливість. Про це повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор розповів в інтерв'ю "Європейської правді".

"Президент Зеленський уже підняв це питання - тому так, ця можливість розглядається. Зеленський пояснив: оскільки "нормандський формат" не має успіху, не призвів до якихось результатів, то він пропонує запросити американців або, наприклад, британців приєднатися до "нормандії". Ми вважаємо, що це цікава пропозиція", - сказав він.

При цьому Тейлор зазначив, що необхідна позиція всіх учасників переговорів в "нормандському форматі".

"Можу сказати, що нам це (розширення переговорного формату - ред.) цікаво. На переговорах з цього приводу США представляє Курт Волкер (спецпредставник Держдепартаменту США у справах України - ред.), і він також говорить, що зацікавлений у таких змінах і вже веде розмови з цього приводу", - розповів дипломат.

Нагадаємо, 14 липня в Парижі відбулася зустріч зовнішньополітичних радників лідерів України, Німеччини, Франції та Росії з метою відновлення роботи "нормандського формату".

Після загибелі чотирьох українських морських піхотинців під Павлополем 6 серпня президент України Володимир Зеленський закликав лідерів держав "Нормандської четвірки" зібратися для відновлення переговорів щодо ситуації в Донбасі. Він також запропонував розширити "Нормандський формат" за рахунок США.

У Вашингтоні відзначили, що залучення нових учасників до переговорного процес вимагає згоди всіх лідерів "Нормандської четвірки". А в МЗС Франції висловилися за підтримання діалогу з Вашингтоном щодо Донбасу, але категорично проти участі США у "нормандському форматі".