США ввели нові санкції проти п'яти оборонних компаній Росії

02 вересня 05:31

Санкційні заходи вводяться строком на два роки.

 

США ввели санкції проти п'яти російських оборонних компаній, яких Вашингтон підозрює в діяльності, що йде врозріз із законом Сполучених Штатів про нерозповсюдження відносно Ірану, КНДР і Сирії.

Дана інформація розміщена на сайті урядового видання Federal Register.

Зокрема, під нові американські санкції потрапили: конструкторське бюро приладобудування (Тула), новосибірський виробник приладів нічного бачення (ПНВ) і електронно-оптичних перетворювачів (ЕОП, основний елемент ПНВ) - компанія "Катод", корпорація "НВО машинобудування" (Реутов, Московська обл.), компанія "Рособоронекспорт" (Москва), літакобудівна корпорація "Міг" (Москва).

Окрім російських компаній, у новому санкційному списку США виявилися компанії з Ірану, Китаю, КНДР, ОАЕ, Сирії, Судану та Туреччини.

Підкреслюється, що міністерствам і відомствам уряду США заборонено купувати продукцію у вищеперелічених компаній, надавати їм допомогу, продавати технології військового призначення, а також надавати ліцензії або гранти. Винятки можуть бути зроблені лише з особистого дозволу держсекретаря США.

Повідомляється, що дані заходи введені строком на два роки, якщо не надійде особистого указу держсекретаря США.

Закон про нерозповсюдження, який став підставою для нових санкцій, був в 2000 році введений у США щодо Ірану. У 2005 році до нього була додана Сирія, а в 2006 році - КНДР. Даний закон забороняє постачання в зазначені держави товарів, послуг і технологій, які попадають під міжнародні контрольні режими і відповідні переліки.

Читайте також: У Росії хочуть заборонити м'ясо із Заходу навіть після скасування санкцій

Санкції проти Росії вводилися США, Євросоюзом та деякими іншими країнами (Австралією, Японією, Канадою, Норвегією і так далі) в декілька етапів в 2014 році. Після анексії Криму США і ЄС ввели персональні санкції проти політиків та інших громадян Росії і України, які відповідальні за схвалення підриву територіальної цілісності України.

Санкції більш високого рівня - економічні, були введені влітку 2014 року, після проголошення на території України за підтримки Росії "республік ДНР і ЛНР", а також початку бойових дій, поставок військової техніки для проросійських сепаратистів через кордон України, у чому Росію неодноразово звинувачувала Україна і НАТО.

Санкції щодо Криму з боку Штатів і ЄС були введені в грудні 2014 року, проте в 2015 році дещо пом'якшені. Обмежувальні заходи щодо Криму в червні 2015 року були продовжені до літа 2016 року.

Після ескалації конфлікту на Сході України взимку 2015 року, через місяці після підписання і невиконання Мінських угод, список персональних санкцій був розширений. ЄС продовжив санкції проти Росії до кінця січня 2016 року.

У зв'язку з цим "Дзеркало тижня. Україна" розпочинає проект "Викрадення Європи", присвячений дослідженню питань, з чого виходить та чи інша країна ЄС, формуючи своє ставлення до подій в Україні і оцінку дій Росії проти нашої країни.