США стурбовані останніми затриманнями кримських татар

15 липня 19:15

Тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор висловив солідарність з кримськотатарським народом в підтримці територіальної цілісності України.

 

Тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор висловив стурбованість останніми повідомленнями про затримання кримських татар в окупованому РФ Криму. Про це він заявив під час зустрічі з народним депутатом Мустафою Джемільовим і його радником, бізнесменом Рустемом Умеровим.

"Під час зустрічі з Мустафою Джемільовим і Рустемом Умеровим, тимчасовий повірений у справах Тейлор висловив солідарність США з кримськотатарським народом в підтримці територіальної цілісності України, і глибоку стурбованість останніми повідомленнями про затримання кримських татар російською владою", - йдеться в повідомленні посольства США в Україні в Twitter.

Під час зустрічі з Мустафою Джемілєвим і Рустемом Умеровим, Тимчасовий повірений у справах Тейлор висловив солідарність США з кримськотатарським народом у підтримці територ цілісності, та глибоку стурбованість останніми повідомленнями про затримання кримських татар ріс владою. pic.twitter.com/0GlSwrow8x

- U.S. Embassy Kyiv (@USEmbassyKyiv) 15 липня 2019 р.

У червні громадська організація "Кримська солідарність" повідомила про обшуки в різних населених пунктах Криму в будинках кримських татар і затримання кількох осіб. Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова звернулася до російської колеги Тетяни Москалькової з проханням сприяти забезпеченню прав затриманих у понеділок кримських татар і надати інформацію про місце їхнього утримання.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест через обшуки і затримання та розцінило ці дії як реакцію РФ на слухання у міжнародних судових інстанціях. За даними відомства, ще вісім кримських татар - Руслан Нагаєв, Ельдар Кантиміров, Руслан Месутов, Ленур Халілов, Риза Омеров, Енвер Омеров, Айдер Джеппаров і Ескендер Сулейманов – були затримані окупаційною владою у сфабрикованій справі "Хізб ут-Тахрір".

Політично мотивовану "справу Хізб ут-Тахрір" неодноразово засуджували міжнародні правозахисні організації, представницькі органи кримських татар і Міністерство закордонних справ України. Однак Росія продовжує переслідувати її фігурантів за нібито "тероризм і екстремізм".