США побоюються розриву військової угоди з Філіппінами, але Трамп не проти

13 лютого 11:00

Президент США зазначив, що "його погляди відрізняються від інших".

 

Президент Філіппін Родріго Дутерте оголосив у вівторок, 11 лютого про припинення десятирічної військової угоди зі Сполученими Штатами. В міністерстві оборони США занепокоєні, але Трамп заявив, що не проти цього рішення. На думку президента, це заощадить Філіппінам багато грошей, передає, передає Reuters.

Рішення Філіппін про розрив військового пакту з США (VFA) набуває чинності через 180 днів після його підписання. Псольство США в Манілі назвало це "серйозним кроком із значними наслідками". Американські чиновники висловили сподівання, що його можна скасувати чи відкласти.

Трамп часто висловлював бажання повернути американські військові сили додому після багаторічних дислокацій за кордоном і змусив деяких союзників виплатити більше за право на оборону США. За словами Дональда Трампа,саме США допомогли Філіппінам перемогти бойовиків Ісламської держави. Він сказав, що має "дуже хороші" стосунки з Дутерте і додав: "Ми побачимо, що станеться".

Як зазначає Reuters, рішення Дутерте може ускладнити військові інтереси США в більш широкому Азіатсько-Тихоокеанському регіоні в міру зростання амбіцій Китаю. Деякі філіппінські сенатори прагнули швидко відмінити це рішення, стверджуючи, що Дутерте не мав права в односторонньому порядку порушувати міжнародні пакти, які ратифікував сенат країни.

Договір VFA важливий для загального альянсу між США та Філіппінами і встановлює правила для американських солдатів, що базуються на Філіппінах, колишній території США. Вашингтон назвав відносини "залізними", незважаючи на скарги Дутерте, які включають звинувачення в лицемірстві США та жорстокому поводженні.

Розрив VFA ускладнює роботу Вашингтона з підтримці присутності військ в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні на тлі суперечок в Японії і Південній Кореї і проблем безпеки щодо Китаю і Північної Кореї.

Деякі законодавці у Філіппінах занепокоєні, що без договору VFA два інші пакти про союз США з Манілою, а саме Угода про посилене оборонне співробітництво 2014 року та Договір про взаємну оборону 1951 року, не матимуть значення.

Прихильники угоди стверджують, що Філіппіни допомогли стримувати мілітаризацію Китаю в Південно-Китайському морі, а 1,3 млрд доларів американської оборонної допомоги з 1998 року були життєво важливими для розширення можливостей філіппінських сил.

Тим, часом Трамп шукає людину для переговорів про ядерну зброю з Росією та Китаєм. Вже наступного року закінчується дія договору між Російською Федерацією і Сполученими Штатами Америки про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь, тож президет США намагається укласти нову.