США можуть надати Україні 50 млн доларів на летальну зброю до кінця 2017 року – Чалий

05 грудня 10:32

Законопроект про надання Україні 50 млн доларів пройшов Конгрес і Сенат, залишився підпис Дональда Трампа.

 

США можуть надати Україні 50 млн доларів на летальну зброю до кінця 2017 року, заявив посол України в США Валерій Чалий в інтерв'ю "Радіо Свобода".

На питання про те, коли президент США Дональд Трамп підпише законопроект про надання Україні 50 млн доларів на летальне озброєння, посол відповів: "Думаю, що це буде ще в цьому році".

Чалий також додав: "А що стосується надання потужної летальної зброї, то це окреме рішення, яке повинно бути прийнято саме президентом, всі підготовчі процедури на сьогоднішній день проведені".

Посол зазначив, що це політичне рішення, і воно буде прийматися з урахуванням національних інтересів США. Він також висловив сподівання, що будуть вислухані аргументи про те, що надання такого озброєння ще до президентських виборів в Росії, є дуже важливим і стане додатковим важелем впливу.

Чалий також додав, що Україна, як країна, яка виконує вимоги експортного контролю, має право на закупівлю озброєнь.

"Мені дивно було чути від деяких наших політиків, що Америка не надає зброї. Америка надає зброю, але це зброя оперативно-тактична. Це наступний етап поглиблення взаємодії і, очевидно, більш потужний сигнал Росії", - зазначив дипломат.

Нагадаємо, що американська компанія з Техасу "AirTronic USA" отримала ліцензію і вже поставляє в Україну гранатомети PSRL. За словами головного директора компанії Річарда Вендивера, співпраця з Україною була розпочата два роки тому, а перші поставки гранатометів в Україну були здійснені в 2016 році. Експортовані в Україну гранатомети створені в США за вдосконаленою версією радянського РПГ-7.

Раніше Палата Представників Конгресу США підтримала проект оборонного бюджету США на 2018 рік, який передбачає виділення 350 мільйонів доларів військової допомоги, а також дозволяє надання летальних оборонних озброєнь Україні.

Як писав у своїй статті для DT.UA журналіст Юрій Бутусов, країни Заходу не виробили чіткої доктрини надання військової допомоги Україні, внаслідок чого постачання Києву озброєнь стало предметом ситуативних рішень.

За його словами, західна дипломатія наполягає на необхідності припинити конфлікт в Донбасі та знизити ескалацію бойових дій, проте політики країн Заходу не пояснили своїм військовим, як саме можна домогтися виконання цих цілей.

Детальніше про проблемні аспекти американської військової допомоги Україні читайте у статті Юрія Бутусова "Військова техніка США для України: політичний символізм і цілепокладання" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".