США до кінця року поставлять Україні нові радари контрбатарейної боротьби

30 вересня 13:30

Нові радари мають дальність виявлення і засічки ракетних пускових установок – до 24 км, артвооружения - до 18 км.

 

Україна вже восени отримає від США партію легких контрбатарейных радарів нової модифікації, повідомив посол США в Україні Джеффрі Пайетт.

За інформацією посла, плани поставок були озвучені на зустрічі віце-президента США Джо Байдена з президентом України Петром Порошенком 29 вересня в Нью-Йорку.

"Серед багатьох питань віце-президент Байден повідомив Порошенко, що нові контрбатарейные радари Q36 повинні будуть доставлені цієї осені", - розповів глава американської дипмісії.

LCMR AN/TPQ-36 виробництва Northrop Grumman і Thales Raytheon Systems мають дальність виявлення і засічки ракетних пускових установок – до 24 км, артзброї - до 18 км. Можуть працювати з 10 видами зброї одночасно, одноразово відстежують до 99 цілей, виявляють цілі при першому проході. Установка забезпечує також підтримку власної артилерії.

Наприкінці 2014 року США вже поставили в Україну в рамках військової допомоги 20 од. LCMR AN/TPQ-48...50 попередньої модифікації, що мають дальність виявлення цілей 8-10 км.

У підписаному президентом США Бараком Обамою меморандумі від 29 вересня говориться, що держсекретареві делеговано право "направити до 20 млн доларів за статтями оборони і служб міністерства оборони та військової освіти і підготовки, щоб забезпечити допомогу уряду України". Крім того, США виділять 1,5 млн доларів на нелетальне озброєння для України.