США чекають від України подальших кроків у створенні Антикорупційного суду

07 грудня 16:44

На важливості його створення наголошують й інші європейські партнери країни. Зокрема, у МВФ закликали Київ відмовитись від тиску на НАБУ та зосередитись на створенні суду.

 

США чекають від України активізації процесу створення Антикорупційного суду.

Зокрема, відповідну інформацію повідомило посольство США на сторінці дипвідомства у Twitter.

"Чекаємо подальших кроків України у створенні Антикорупційного суду у відповідності до рекомендації Венеціанської комісії", - йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося раніше, напередодні директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард нагадала українській владі про важливість боротьби з корупцією та створення у цьому контексті Антикорупційного суду.

Нещодавно президент Петро Порошенко несподівано змінив думку щодо антикорупційних судів, підтримавши їх створення. Хоча на форумі YES голова держави відзначив той факт, що антикорупційні суди є хіба що в Уганді та Малайзії. І створювати такі суди в Україні занадто довго і неефективно. Тому краще створити антикорупційну палату у вже існуючій судовій системі.

6 жовтня "Венеціанська комісія" представила висновок, в якому підтримала створення в Україні Антикорупційного суду, передбаченого законом "Про судоустрій і статус суддів". При цьому експерти розкритикували зареєстровані у Верховній Раді законопроекти №6011 (через загрозу політизації конкурсу на посади суддів) і №6529 (через пропозиції створити замість антикорупційного суду антикорупційні палати у діючих судах).

Детальніше про антикорупційні ініціативи президента читайте у статті Олександра Леменова "Антикорупційні суди "по-новому": рецепт Порошенка" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".