"Справа рюкзаків": ЦПК закидає керівництву САП зволікання з її поновленням

16 серпня 15:36

Скарга на припинення розслідування стосовно сина та екс-заступника Авакова надійшла до САП ще на початку липня.

 

Очільник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький і його заступники незаконно затягують розгляд скарги Національного антикорупційного бюро (НАБУ) на рішення прокурора САП Василя Кричуна про закриття "справи рюкзаків Авакова", повідомляє прес-служба Центру протидії корупції (ЦПК).

З відповідною скаргою НАБУ звернулось до антикорупційної прокуратури 13 липня. Розслідування справи про корупцію під час закупівлі МВС тактичних рюкзаків тривало понад три роки. Підозрюваними у резонансній справі були син міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександр і колишній заступника голови МВС Сергій Чеботар.

Детективи вимагають скасувати постанову про закриття провадження щодо Авакова-молодшого і Чеботаря. За даними фахівців ЦПК, згідно з вимогами ч.1 статті 313 Кримінально-процесуального кодексу України, відповідна скарга мала бути розглянута у триденний термін з моменту надходження до САП.

"Тобто Холодницький мав розглянути скаргу ще до того, як пішов у тривалу відпустку. Проте станом на 15 серпня відповіді не було ані від Назара Холодницького, ані від першого заступника Максима Грищука, який виконує його обов'язки на час відпустки", - зазначають у Центрі протидії корупції.

Аналогічну скаргу НАБУ надіслало до Генеральної прокуратури України, проте генеральний прокурор Юрій Луценко відмовився розглядати її по суті зазначають у ЦПК із посиланням на відповідь Бюро.

"Вищий за посадою прокурор, у цьому випадку Назар Холодницький або його заступник, може скасувати постанову та поновити розслідування справи. Очевидно, що розгляд скарги НАБУ свідомо затягується, щоб дочекатися, поки справа перейде до суду стосовно третього фігуранта і тоді вже притягнути до відповідальності Авакова та Чеботаря буде неможливо", - наголошує юрист ЦПК Андрій Савін.

Як повідомлялося, 12 липня старший групи прокурорів САП закрив справу "рюкзаків Авакова" проти сина та екс-заступника міністра внутрішніх справ. Єдиним підозрюваним у ній залишився підприємець Володимир Литвин.

Нагадаємо, 31 жовтня 2017 року в рамках розслідування справи про так звані "рюкзаки Авакова" були затримані син голови МВС Олександр Аваков, екс-заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Чеботар, а також підприємець Володимир Литвин.

Наступного дня суд відпустив усіх трьох підозрюваних під особисте зобов'язання, а Авакова-молодшого – зобов'язав носити електронний браслет. У грудні Солом'янський районний суд Києва повернув йому закордонний паспорт і дозволив зняти з електронний браслет. САП оскаржила відповідне рішення суду.

У лютому минулого року було опубліковано відео, зняте прихованою камерою, на якому людина, схожа на сина голови МВС Арсена Авакова Олександра, обговорює з людиною, схожою на екс-заступника міністра Сергія Чеботаря поставку партії тактичних рюкзаків для підрозділів відомства за завідомо завищеною ціною.

Детальніше про політичне підґрунтя справи про "рюкзаки Авакова" читайте в матеріалі Юлії Мостової "Рюкзаки з подвійним дном" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".