Спливає час для того, щоб вбити улюблений проект Путіна – Atlantic Council

09 серпня 18:38

Трубопровід являє собою екзистенційну загрозу для Європи.

 

"Північний потік-2" вартістю 12 мільярдів доларів США не є газопроводом. Це зброя у формі підводного трубопроводу, яка дасть президенту РФ Володимиру Путіну можливість вкинути колишні радянські республіки і країни Європи в темряву або рецесію. Він повинен бути зупинений, пише Дайан Френсіс для Atlantic Council.

Авторка зазначає, що трубопровід являє собою водний маршрут, який з'єднує російський Виборг з німецьким Лубміном, і пройде в обхід українського трубопроводу, Польщі і країн Балтії. Німеччина підтримує цю лінію і стане центром і дистриб'ютором по всьому регіону для гігантської газової корпорації Росії, "Газпрому".

Проект служить для ще однієї стратегічної цілі для Путіна. Він розділив членів Європейського союзу, а також викликав занепокоєння в рамках трансатлантичного альянсу. Минулого місяця комітети Палати представників і Сенату з закордонних справ у переважній більшості прийняли "Акт про захист енергетичної безпеки Європи", який наклав би цілеспрямовані санкції на дві компанії - швейцарську, італійську, судна яких використовують технології прокладки глибоководних трубопроводів і закінчують будівництво "Північного потоку-2".

"Північний потік-2" представляє серйозну загрозу національній безпеці Сполучених Штатів і наших європейських союзників", - заявив сенатор Тед Круз. "Цей акт буде протистояти російському експансіонізму, і націлений на судна, які беруть участь у будівництві трубопроводу".

Співавторка законопроекту Жанна Шахін повторила його побоювання. "Проект" Північний потік-2 " - це ще один засіб, з допомогою якого Росія може поширювати свій згубний вплив, використовуючи енергетичну залежність Європи - тактику, яка є в історії Кремля. Цей вузьконаправлений законопроект є відповіддю Сенату тим, хто має законні інтереси в Європі, в тому числі багато в Німеччині, які були проігноровані".

Дійсно, трубопровід являє собою екзистенційну загрозу для Європи. Зараз Росія поставляє третину європейського природного газу і поставляє його трьома газопроводами: один через Білорусь і Польщу, інший через Україну і Словаччину і "Північний потік-1". "Північний потік-2" замінить перші два, створюючи небезпечну і вразливу залежність від інфраструктури. Спроби Польщі та інших зупинити його будівництво зазнали невдачі.

У грудні Європейський парламент проголосував 433 проти 105 за скасування "Північного потоку-2", але це виявилося марним.

Потім, у квітні, держави-члени ЄС прийняли поправку до газової директиві, яка змусить "Газпром" передати газопровід незалежним операторам і гарантувати прозорість та недискримінаційні ціни. Але в "Газпромі" заявили, що не будуть виконувати вимоги.

Так само Данія заборонила будівництво через свої води із-за екологічних проблем. Але "Газпром" відважний і наполягає на тому, що нитка газопроводу може бути перенаправлена в разі необхідності та буде завершена до початку наступного року.

Проте найбільше турбує те, що Кремль відмовляється надати залізні гарантії, як рекомендувала Ангела Меркель, щоб повністю не обійти український трубопровід. Наслідки для України жахливі не тільки тому, що вона втрачатиме 3 мільярди доларів на рік за транзитні платежі (сума, яку вона витрачає на оборону від Росії), але і тому, що Росія зможе припинити постачання в країну і прокласти шлях для більшого контролю або повторної агресії. "Як тільки" Північний потік-2 "буде побудований, Путін може робити з Україною все, що захоче, і тоді у нас потенційно буде його армія на східному кордоні ЄС", - попередив прем'єрміністр Польщі Матеуш Моравєцькі два роки тому.

"Європейський Союз ніколи не повинен був дозволяти йому просуватися так далеко, як раніше", - сказав директор Центру Євразії Atlantic Council Джон Гербст.

Протягом багатьох років Європейський Союз не міг відобразити останнє вторгнення Росії чи навіть пом'якшити її потенційні небезпеки. "Газпром", службовець Путіна, порушив закони, розв'язав кампанію із дезінформації, подав у суд на противників і розсіяв непристойні стимули для європейських високопосадовців і впливових осіб

Ігнорування Росією думки Європи, її законів і судових рішень проти трубопроводу повинно бути достатньою причиною для заборони проекту, пише Френсіс.

"Суттєвим фактом є те, що час спливає", - сказав Даніель Вайдіч, чия фірма Yorktown Solutions консультує український "Нафтогаз". "Росіяни почали пропагандистську кампанію, щоб зобразити трубопровід як готову угоду, щоб відмовити Конгрес і адміністрацію від дій. Це не той випадок".

Конгрес США і президент Дональд Трамп повинні прийняти цей закон про санкції.

"Для цього в обох палатах Конгресу настрій переважної більшості", - сказав Гербст. "[Конгрес] не повинен ускладнювати цей акт іншими санкціями, а просто тримати його вузьким, чистим і таким, який відноситься тільки до "Північного потоку-2 ". Я оптимістичний, що це ухвалять восени".

Морський газопровід "Північний потік 2" потужністю 55 млрд куб. м на рік має бути прокладено від компресорної станції "Слов'янська" у Кінгісепському районі Ленінградської області до балтійського узбережжя Німеччини. Засновником і власником контрольного пакета акцій акціонерного товариства "Північний потік-2" є російський газовий монополіст "Газпром".

Докладніше про рішення щодо "Північного потоку-2" читайте у статті Сергія Корсунського "Німеччина зосереджується" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".